Video: ”Școala nu primește nota 10!”

”Cum ar fi dacă aș transforma abilitatea asta a mea de a aduce oameni diferiți la aceeași masă de discuție într-o inițiativă de nivel național?” s-a întrebat Cristian China Birta.
Și așa s-a născut inițiativa #RomaniaDeschisă, cu scopul de a se transforma într-o platformă de dialog tripartit. Un loc în care cetățenii, autoritățile și mediul de afaceri vor avea oportunitatea de a discuta într-un cadru organizat pe diverse teme care să intereseze societatea în ansamblul ei.

Unul dintre primele domenii care merită clar atenția societății în ansamblul ei este cel al educației.
Împreună cu AmSchool – American Alternative School, școală și liceu pe sistem flipped education, #RomâniaDeschisă a adunat prin intermediul unui chestionar online opiniile bucureștenilor cu privire la reforma sistemului educațional preuniversitar autohton.

Rezultatele sunt devastatoare: Cuvântul de ordine care definește învățământul preuniversitar este învechit. Observăm și alte cuvinte cu înțeles similar, precum depășit, inadaptat sau conservator. Mai apar și rigid, încărcat, slab sau ineficient, obositor, dezinteresat, greoi și multe alte atribute negative.

Cum ai descrie, in trei cuvinte, sistemul de învățământ actual? (de stat, preuniversitar -pana in clasa a 12-a).

Ce competențe crezi că dezvoltă, în prezent, sistemul de învățământ românesc preuniversitar?

72% dintre respondenți consideră că în ultimii 10 ani calitatea învățământului preuniversitar a scăzut. 16% consideră că a rămas la fel, în timp ce doar 4% sunt de părere că aceasta a crescut. 8% nu au știut ce să răspundă sau nu s-au considerat în măsură să aprecieze.

Nota medie obținută de sistemul nostru de învățământ a fost de 4.55 din 10. Doar 1% dintre aceștia i-au acordat o notă mai mare de 7 și nimeni nu a ales 9 sau 10.

Organizatorii studiului au încercat să afle, prin intermediul chestionarului, și cum ar trebui să fie școala, în opinia respondenților. Și au ajuns la norul de cuvinte de mai jos, ceva mai variat și mai bine echilibrat decât cel care descrie sistemul actual de învățământ.

Observăm, pe de o parte, o preocupare pentru aplicabilitate și cuplarea cu piața muncii despre care am discutat anterior, însă și o aducere la zi a materiei, prin creșterea relevanței acesteia pentru vremurile actuale. Pe de altă parte, viziunea respondenților ia în calcul și un sistem educațional mai orientat către elevi, care să țină cont de ceea ce și-ar dori aceștia, dar care să fie și mai flexibil și să se poată adapta nevoilor acestora.

Cum ai descrie, în trei cuvinte, școala ideală?

Principalele competențe pe care cred respondenții că ar trebui să le dezvolte școala în primele doisprezece clase țin mult de comunicare, creativitate, competențele digitale, gândirea critică, însă și competențe sociale și inteligența emoționale. Reprezentarea grafică este altfel în oglindă, dacă ne raportăm la competențele pe care aceiași respondenți consideră că le dezvoltă școala actuală.

Datele din studiul de față au fost culese prin intermediul unui scurt chestionar online, promovat pe rețele de socializare și prin intermediul reclamelor online, vizând în principal public din mediul urban, și în principal regiunea București-Ilfov. Principala categorie vizată a fost reprezentată de părinți, întrucât aceștia decid sau cel puțin influențează puternic parcursul educațional al copiilor.

Chestionarul a fost activ pe platforma Survey Monkey, în perioada 22 noiembrie 2021 – 10 ianuarie 2022. În total, a fost accesat și început de 1329 de respondenți, dintre care 671 au completat întreg chestionarul. Raportul a fost făcut luând în calcul doar cei 671 de respondenți care au răspuns la toate întrebările.

Eșantionul nu este reprezentativ statistic nici pentru populația României, nici pentru populația activă online. Dimpotrivă, reprezintă opiniile unor segmente specifice și relativ omogene ale populației, însă relevante pentru obiectivul prezentului studiu și pentru partenerul principal al acestuia, AmSchool.

Dincolo de pretențiile reduse de reprezentativitate statistică pe care le pot avea în general chestionarele popularizate online, indiferent că vorbim de chestionare distribuite pe canale specifice sau de nișă sau pe paneluri online, această cercetare a fost interesată în principal de aflarea opiniilor privind sistemul de învățământ preuniversitar în rândul unui public mai educat decât media populației, mai înstărit, și activând preponderent în regiunea București-Ilfov.

Urmăriți o ediție ”Întâlniri Capitale” realizată de Flavia Voinea, care îi are invitați pe Cristian China Birta – influencer și Ovidiu Atanasiu – specialist în educație.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.