PMB, proiecte sau intenții pentru Programul Național „Anghel Saligny”?
Articol de Mircea Apostolescu, 11 februarie 2022, 11:46
La inițiativa primarului general al Capitalei Nicușor Dan, Consiliul General al Municipiului București a adoptat ieri mai multe proiecte vizând actualizarea indicatorilor tehnico-economici și depunerea de cereri de finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny” pentru obiective de investiții în infrastructură.
„Noi avem o oportunitate pentru oraș, care e dată de rețeaua de tramvai. Mai avem de reabilitat 50 de kilometri, dintre care liniile 40 și 55 sunt o condiție pentru ultimele 20 de tramvaie din cele 100 pe care le avem în curs de…, contractul este în curs cu „Astra” Arad. E bine și pentru București, e bine și pentru, pentru transportul public din București, e o condiție obligatorie și pentru liniile 40 și 55 să le reabilitam liniile de tramvai. Și se încadrează aceste… , aceste proiecte în ceea ce finanțează Anghel Saligny. (…) Aceste proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, PIDU, care stimulează traseele de pietoni și bicicliști (…) traseul de pe malurile Dâmboviței, de la Unirii la Izvor, un exemplu foarte sugestiv, avem Podul Calicilor, din zona Centrului Istoric”, a explicat Nicușor Dan, în fața consilierilor generali.
Proiecte mai scumpe fără nicio justificare legală?
Consilierul general Aurelian Bădulescu le-a atras atenția colegilor săi și edilului Capitalei că, în cazul tuturor proiectelor vizând modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiecte de investiții lipesc indicii de cost, certificați de către Institutul Național de Statistică (INS), induci pe baza cărora se pot justifica majorările indicilor tehnico-economici ai investițiilor respective.
„Stimați consilieri generali, am rugămintea să aveți în vedere că, la toate proiectele care vizează modificarea (… indicatorilor tehnico-economici n.r.), această modificare ar fi trebuit să aibă, pe lângă fișa indicatorilor tehnico-economici, și ceea ce înseamnă sumele sau procentele cu care se măresc. Iar acest document trebuia eliberat de INS, care face această chestiune pentru construcțiile noi, reparațiile capitale ș.a.m.d.
Uite, ce să vezi, eu acuma trebuie să votez niște sume care nici măcar nu sunt validate de nimeni din instituție. Și, dacă sunt de bună-credință și vreau să le iau ca atare, că sunt doi domni care semnează pe-acolo, îmi lipsesc indicii de cost pentru anul în curs are justifică această modificare de tarif. Pentru că, altfel, schimbi o hârtie și mă trezesc că, din cât am votat, mă trezesc că, în execuție, o să mă coste de două ori mai mult. De aceea, vă rog frumos să vă retrageți punctele acestea de pe ordinea de zi și să puneți, obligatoriu, că vă obligă legea, indicii de cost în construcții. Că, altfel, n-avem ce să discutăm.
Eu îi întreb pe colegii mei: dumneavoastră cum verificați, cum a ajuns de la trei lei la șapte lei, astăzi? Care este formula? Cine atestă acești indici de cost? Cine este instituția? Este INS-ul, vă spun eu! Dar unde este documentul?”, a explicat Bădulescu în plenul Consiliului General al Municipiului București.
Proiectele PMB neeligibile?
Proiectele depuse de Primăria Capitalei pentru finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny” nu îndeplinesc condițiile necesare pentru finanțare, conform unei comunicări a Ministerului Dezvoltării, atrage atenția consilierul general Aurelian Bădulescu.
„Domnul Nicușor Dan, pe lângă faptul că nu înțelege să semneze niciodată cererile (… de finanțare n.r.), pentru că asta ne spune Minister (… Dezvoltării n.r.) și este de evidență, devizul general nu este întocmit conform Anexei 2.1 din Normele metodologice. Așadar, sumele nu pot fi verificate. De aceea, devizul general nici nu a fost semnat. (…) Vă rugăm ca, în termen de 15 zile – adică ce facem noi astăzi, noi suntem în aceste 15 zile, nu înțelegeți să modificați și să prezentați, să corectați datele din platforma electronică cererea de finanțare, conform informațiilor prezentate mai sus, va fi neeligibilă. Adică nu ne dă nimeni nici un ban”, a avertizat Aurelian Bădulescu.
Proiecte cu greșeli și în faza de intenție pentru a nu rata termenul de depunere!
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a susținut, însă, că, în această fază, ar putea fi depuse și proiecte în faza de intenție, urmând ca, pe parcurs, să fie corectate greșelile și întocmite studiile de fezabilitate.
„(…) La acest moment al procedurii, nu este obligatoriu să fie incluse în…, să fie depuse cereri care au deja studii de fezabilitate. Este permisă depunerea de proiecte care sunt în faza de intenție, ceea ce e cazul pentru o parte dintre proiectele pe care le-am depus noi.
(…) O parte dintre ele nu există și, atunci, pentru a nu pierde termenul obligatoriu de depunere, le-am depus la faza de intenție, bineînțeles, fiind o cantitate mare, cu erorile inerente. Și, în tot timpul acestor clarificări, dintre care aceasta este prima, le vom corecta și, în timpul ăsta, sperăm să facem și studiile de fezabilitate pentru ele. Pentru că ele să fie cât mai mature, în momentul în care vor veni cu adevărat banii”, a declarat Nicușor Dan în plenul Consiliului General al Municipiului București.