Viața cotidiană a bucureștenilor cu sabia lui Damocles deasupra capului…

În Piața Amzei, cum intri dinspre Calea Victoriei, faci câțiva pași pe trotuarul din partea dreaptă și drumul îți este blocat de aceste benzi galbene. Trebuie să te strecori printre mașinile parcate, să le ștergi puțin de praf cu hainele și, apoi, să mergi pe carosabil. Trebuie să fii foarte atent, fiindcă mergi prin spatele mașinilor parcate și din spate îți vin mașinile care intră în Amzei de pe Calea Victoriei.

Desigur, pe trotuarul pe unde nu se poate circula se văd urme de moloz, iar, dacă privești în sus la imobilul în dreptul căruia este blocat trotuarul îți dai seama că o bucată mare din ornamentul aflat pe fațadă, chiar sub streașină, s-a prăbușit pe trotuar. Numai printr-o minune n-au fost victime, în acea zonă foarte intens circulată pietonal.

Deci, benzile galbene sunt menite să protejeze trecătorii de alte bucăți de tencuială sau ornamente care s-ar putea desprinde de pe fațada casei respective.
Din păcate, situația nu este singulară. În foarte multe locuri din centrul orașului, poți vedea afișe care avertizează: „Cade tencuiala”!
De asemenea, sunt destule locuri unde circulația pe trotuarul din fața clădirilor este blocată cu diverse obstacole, pentru a „proteja” trecătorii.

Numai că simplul gest de a pune un afiș de avertizare sau de a interzice circulația, cu de la sine putere, nu rezolvă problema fațadelor respective. În plus creează o altă stare de pericol pentru pietonii „protejați”. Nu le mai cade tencuiala în cap, dar dacă îi lovește mașina, asta e treaba lor… Cine răspunde?
Mai mult decât atât, proprietarul imobilului nu este exonerat de răspundere, în cazul în care o bucată de tencuială, un ornament de pe fațada clădirii sau orice element de construcție produce pagube sau rănesc o persoană.

Problema este că nici proprietarii, nici autoritățile locale nu fac nimic pentru a îndepărta această stare de pericol, iar bucureștenii trăiesc, zilnic, cu sabia lui Damocles deasupra capetelor, la modul propriu…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.