Carmen Lidia Vidu, Radu Nica și Thaddeus Phillips, în dialog cu Octavian Saiu, online, la Teatrelli

Proiectul ”???????????? ?????????? ?????? ?????? ?? ???????? ????” continuă și în acest an la Teatrelli și aduce o altă temă provocatoare: ”Gradul zero al artelor spectacolului: între teatru și performance”. Întâlnirea se desfășoară online și va fi transmisă pe pagina de Facebook Teatrelli, cu preluare pe pagina BucureștiFM, în data de 17 februarie 2022, de la ora 19:30.

Octavian Saiu se va afla în dialog cu regizorii Carmen Lidia Vidu, Radu Nica și Thaddeus Phillips.

”Într-o iarnă atât de stranie din prea multe puncte de vedere, sunteți invitați la un dialog despre șansa teatrului de a se redescoperi, de a se înnoi, de a ieși din propriile tipare. Protagoniști vor fi trei artiști care, prin neliniștile lor, au încercat să pună și scena, și lumea sub semnul întrebării. Carmen Lidia Vidu a semnat un spectacol manifest despre memoria culturală și traumatică a Revoluției din 1989. Radu Alexandru Nica a refuzat să capituleze în fața izolării și a generat un experiment artistic dedicat tocmai condiției de a fi singur. Thaddeus Phillips a inventat o nouă poetică a interactivității ludice, generată, paradoxal, pe ecranul unui computer. Despre nevoia de a găsi răspunsuri și curajul de a le căuta în afara convențiilor, adică despre gradul zero al teatralității, va fi vorba în această nouă ediție a dialogurilor noastre neîntrerupte.” spune moderatorul.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţe şi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh.
Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Este autorul a 12 volume despre teatru. (conform prezentării de pe pagina Teatrelli)

Carmen Lidia Vidu este singurul regizor din România care a câștigat și GOPO, și UNITER. Pe ultimul l-a primit în 2021 pentru regia spectacolului ”Jurnal de România. 1989”, despre istoria cu ”i” mare a Revoluției, iar pe primul l-a obținut în 2015 cu filmul ”O scurtă istorie Astra Film”. Iar de anul acesta este și (doar) a treia regizoare din istoria teatrului românesc post-Revoluție care a câștigat un Premiu UNITER.
Din 2017 începe colaborarea cu Festivalul George Enescu în calitate de regizoare multimedia.
În online, este o puternică voce feministă, un lider de opinie care vorbește despre teme socio-politice, culturale, civice, despre oamenii autentici și locurile pe care le descoperă în documentarele sale.
Printre recentele distincții naționale și internaționale primite se numără: Female Awards for „My Romanian Diary”, Independent Days International Film Festival, Germany (2020), Best Women Short, “Romanian Diary. Muslim Diary”, Independent Shorts Awards, Los Angeles 2018, Best Short Documentary, “Romanian Diary. Muslim Diary”, Changing Face International Film Festival, Australia (2018). (conform prezentării de pe pagina Teatrelli)
Radu Nica este regizor și istoric de teatru. A absolvit secția de regie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. Este doctor în teatru al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, iar în prezent e conferențiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. A montat la teatrele din Sibiu, Cluj, Timișoara, Iași, București etc. Totodată, spectacolele sale au fost jucate pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg, Ulm ş.a. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru „Nora”) şi două nominalizări la premiul UNITER pentru regia spectacolelor „Mountainbikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012), respectiv „Incendii” de Wajdi Mouawad, producție a teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara (în 2015).
În 2020, alături de Andu Dumitrescu și Vlaiu Golcea, a creat – în perioada de lockdown – primul performance teatral cinematografic online din România – Pool (no water), producție a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. (conform prezentării de pe pagina Teatrelli)
Thaddeus Phillips este regizor de teatru și actor, originar din Denver (Colorado), cunoscut pentru spectacolele sale inovatoare și captivante de teatru vizual, depășind granițele stilistice și îmbrățișând o mare varietate de teme. Elementele de scenografie constituie un instrument esențial în montările sale, folosindu-se de ele pentru a construi scene complexe și imagini cinematografice impresionante, păstrând însă vie esența teatrului.
Printre cele mai importante creații ale sale se numără: ”RED-EYE to HAVRE de GRACE”, un action-musical despre ultimele zile ale scriitorului E. A. Poe, realizat în colaborare cu compania The Wilhelm Bros & Co din Minneapolis; ”!El Conquistador!” care s-a jucat la celebrul teatru off-Broadway New York Theatre Workshop (NYTW) și a avut turnee în USA, Europa și în 11 orașe din Spania. Pentru rolul „Polonio” din spectacolul ”!El Conquistador!”, Thaddeus a fost nominalizat la Drama League Award, Lucille Lortel Award și Hewes Award.
ZOO MOTEL este unul dintre cele mai recente spectacole ale sale, creat în pandemie, în care a inventat o nouă poetică a interactivității ludice, generată, paradoxal, pe ecranul unui computer. Un spectacol de teatru virtual, unde „o cameră de motel obișnuită devine o lume a perspectivelor răsturnate și a magiei vizuale” (The Guardian). Recent, a avut loc și premiera celui de-al doilea spectacol interactiv, conceput pentru mediul online – ZOO MUNDO – despre care tot „The Guardian” scrie: „o călătorie captivantă în timp și peste continente”.
Spectacolele sale au fost prezentate în cadrul unor importante teatre din USA și din Europa, precum și în festivaluri prestigioase: BAM (Brooklyn Academy of Music) Next Wave Festival, New York Theatre Workshop, Traverse Theatre (Edinburgh), The Philadelphia Live Arts Festival, The Dublin International Fringe Festival, Manitou Art Theatre (Colorado) etc. (conform prezentării de pe pagina Teatrelli)

Dialogul va avea loc în limba română și în limba engleză, cu subtitrare.

Înregistrarea poate fi vizionată și ulterior, accesul este gratuit.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.