VIDEO: Ioan Cristescu – „Lectura nu este o deprindere pe care să o avem dintr-o dată”!
Articol de dianamatei, 15 februarie 2022, 18:07
Invitatul emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.
Este Ziua Națională a Lecturii și o sărbătorim pentru prima dată. Cei care iubesc cititul oftează ușurați și încântați. Cei care nu iubesc această abilitate, să îi spunem, oftează și ei… În toată țara s-au făcut evenimente care ne-au îndemnat la citit, mai ales pe cei mai mici dintre noi pentru care cititul pare rupt din alte timpuri; cititul și mirosul unei cărți.
Nici cu cititul nu-i treabă ușoară, crede directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu.
„Abilitatea se dobândește în timp. Îți dai seama dacă o carte merită citită. Sunt cărți la care renunți și după 100 de pagini. Lectura nu este o deprindere pe care să o avem dintr-o dată. Trebuie și talent și educație a cititului. Vine de la părinți; care ne citesc primele cărți. Sigur, ar trebui și din școală. Acest obicei bun de a citit copiilor cărți, de a nu-i lăsa pe telefoane, s-a pierdut. Se pierde un timp prețios”.
Probabil că nu există om care să nu fi intrat într-o librărie. Chiar și pentru a cumpăra un creion. Și poate v-a făcut cu ochiul și o carte. Și relația dintre carte și cititor e complicată.
„Sunt 2 direcții. Orice carte își caută cititorul. Dacă acel cititor nu are deprindrea de a fi în fața cărții care-l caută, să meargă la cei care au scris despre oameni. În cărțile marilor scriitori vor găsi umanitate”.
Într-o eră a tehnologiei și a fugii permanente, avem senzația că nu mai aflăm nimic din cărți.
„Un bob zăbavă este existența noastră. Dinamica aceasta a cotidianului este falsă. Noi avem senzația că totul este informație, nu ne mai ducem spre cunoaștere. Și este fals. Nu mai vedem autenticitatea a ceva. Luăm ceea ce ni se oferă. Luăm vizualul și nu conținutul”.
Cum îi ajutăm pe alții să învețe să iubească lectura?
„Prin programele noastre. Ziua de azi nu este doar o sărbătoare. Nu neapărat că citim prea puțin cu faptul că lipsa lecturii a devenit o problemă socială. De asta, avem 40 de personalități care merg în liceele din București și îi conving pe copii că nu ajungeau personalități dacă nu citeau. Avem medici…și medicii trebuie să citească. Noi aveam club de lectură în anii ’80. Ni se spunea ce să citim. Există cluburi, îînsă este o ruptură între generații. Cei tineri nu îi mai acceptă pe cei bătrâni. Nu mai există toleranță.”
La Muzeul Național al Literaturii Române continuă maratonul lecturii până la ora 21:30.