Ascultă Radio București FM Live

Ziua Națională a Lecturii la MNLR – ediția I!

Ziua Națională a Lecturii la MNLR – ediția I!
Foto: Sursa foto: Muzeul Naţional al Literaturii Române/facebook

Articol de bucurestifm, 15 februarie 2022, 10:40

Data de 15 februarie a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Lecturii, susținută de autoritățile române pentru a încuraja proiectele și evenimentele care promovează lectura pe tot parcursul vieții. Această dată ilustrează, totodată, ziua nașterii lui Titu Maiorescu și a lui Spiru Haret, personalități importante care au realizat schimbări esențiale în peisajul cultural românesc de secol XIX.

MNLR propune publicului vizitator al expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8 și al caselor memoriale ale muzeului o serie de evenimente, printre care și un Maraton, care vizează lectura în multiplele sale înțelesuri: lectura cu voce tare, în fața unui public, lectura în singurătate, lectura în Braille și în limbaj mimico-gestual, lectura ca decodificare a sensului unui text literar în diferite epoci și perioade istorice, lectura unei ilustrații de carte pentru copii, lectura unui text vechi scris de mână (caligrafic), lectura unui tablou sau a unui peisaj (tipurile de compoziție), lectura unei partituri, semnele identitare ale unei comunități și ale unui oraș (lectura și interpretarea antropologică).

Maratonul de lectură va avea loc la sediul muzeului din Strada Nicolae Crețulescu 8, în intervalul 10:00 – 21:30.

Organizatorii vor încerca să răspundă câtorva întrebări legate de istoria lecturii și de practici specifice acesteia:

  • ce a însemnat trecerea de la scrierea continuă și lectura cu voce tare sau lectura imaginilor de pe zidurile bisericilor la lectura în tăcere (legată și de apariția punctuației și a paragrafului);
  • care a fost parcursul textului de la tăblițele de argilă la pergament, papirus și hârtie la tabletă;
  • ce elemente influențează lectura? timpul (în zori de zi sau la apusul soarelui), locul (lectura la biroul personal sau pe malul mării), suport (hârtie, ecran), evenimentele sociale (pe timp de pace sau război) etc;
  • există o „ucenicie a lecturii”, cum o numea Alberto Manguel?
  • există un ceremonial al ascultării unui text citit?

Răspunzând la aceste întrebări, vizitatorii muzeului sunt invitați să ducă povestea lecturii mai departe, cu libertatea pe care ar avea-o în interiorul unui hipertext.

Personalități ale lumii culturale – academicieni, cercetători, scriitori și artiști (Ana Blandiana, Ioan-Aurel Pop, Mircia Dumitrescu, Victor Voicu, Mircea Dumitru, Ioana Nicolaie, Doina Ruști, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Marcel Iureș, George Mihăiță, Nicu Alifantis, Adriana Trandafir, Marius Bodochi) – vor purta un dialog despre importanța lecturii cu elevi din colegii și licee bucureștene.

De asemenea, va fi lansat întregul poștal Ziua Națională a Lecturii, realizat de Romfilatelia și care poartă sigla MNLR – 65, marcând 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

Expoziția de bază și casele memoriale ale MNLR pot fi vizitate gratuit, în baza unei rezervări.

Persoanele care doresc să participe la evenimentele care au loc la sediul expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8) sau să viziteze expoziția, sunt invitați să facă o rezervare la programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp, la numărul 0736.598.451 (Gabriela Toma), pentru a descoperi, cu ajutorul muzeografilor, cum pot citi harta unui muzeu și ce semnificații ascunde aceasta.

Intrarea la casele memoriale ale MNLR – „Tudor Arghezi-Mărțișor” (Strada Mărțișor 26), „Anton Pann” (Strada Anton Pann 20), „George și Agatha Bacovia” (Strada George Bacovia 63), „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” (Strada Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11) și „Ion Minulescu și Claudia Millian” (Strada Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12) – este liberă, iar participarea la evenimente este gratuită, accesul și înscrierile pentru atelierele dedicate acestei zile realizându-se pe baza unei rezervări la case.memoriale@mnlr.ro sau printr-un mesaj pe WhatsApp la 0723.154.052 (Andreea Drăghicescu).

Participanții trebuie să prezinte la intrare dovada certificatului verde.

În funcție de evoluția situației pandemice, MNLR își rezervă dreptul de a opera modificări în cadrul programului, existând posibilitatea ca anumite evenimente să fie reprogramate sau difuzate online.

Programul evenimentelor:

1. Ora 10:00 – Deschiderea oficială
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Calea Victoriei 88

În deschidere, vor lua cuvântul reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educației, ai Academiei Române, ai Primăriei Municipiului București și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

În cadrul evenimentului, va fi lansat întregul poștal realizat de Romfilatelia cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Întregul poștal poartă sigla MNLR – 65, marcând astfel împlinirea, în 2022, a 65 de ani de la înființarea Muzeului Național al Literaturii Române.

2. Ora 10:00 – 21:00
Dragoste la prima lectură | expoziție MNLR în București Mall Vitan
Calea Vitan 55 – 59
14 – 28 februarie 2022

Sunteți invitați să vizitați expoziția Dragoste la prima lectură, organizată de MNLR în parteneriat cu București Mall Vitan și Centrul pentru Tineret al Municipiului București.

Expoziția aduce în atenția publicului un alt fel de sens acordat lecturii: o citire a realității celuilalt, a universului personal și unic, în care pătrundem curioși, uimiți și captivați. Expoziția este, totodată, o invitație la lectura scrisorilor ce relevă întâlnirile răscolitoare, iubirile tulburătoare și afinitățile scriitorilor și scriitoarelor din literatura română, ale căror povești sunt împărtășite publicului vizitator de către muzeografii MNLR, care semnează textele de prezentare.

3. Ora 10:00 – 12:00
Universul lui Dem Demetrescu (lectura ilustrației de carte)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8
Invitat: Adrian Buga

4. Ora 12:00 – 13:00
Maraton de lectură (I)
Leapșa între personaje
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Invitați: scriitori de cărți pentru copii – Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Simona Epure, Florin Bican

Printre cărțile prezentate, va fi și volumul Nananta, semnat de Florin Bică, volum care se înscrie în cadrul proiectului „Noii Povestitori”, destinat creatorilor de literatură pentru copii care își propun să dea glas personajelor de etnie romă.

Voluntari înscriși în cadrul maratonului pentru cei mici: Cristina Rădulescu va citi „Povestea celor cinci pâini”, de Ion Creangă, iar fiul său, „D-l Goe”, de I. L. Caragiale.

5. Ora 13:00 – 16:00
Maraton de lectură (II)
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

  • 13.00 – 14.15: Selecție din: scrieri în proză de Marin Preda, „Hristoitie” de Anton Pann, „Proze scurte” („Pâinișoară, abacul și robotul”, „Umorul la domiciliu”, „Tristețea vânzătorului de sticle goale”) și „Dresoarea de fantome” de Ion Băieșu, „Teatru descompus” de Matei Vișniec și o selecție din poeziile semnate de Cristian Popescu, Leonid Dimov, George Topîrceanu, Marin Sorescu și alți autori români!

Participă: Mihaela Măcelaru și Simona Stoicescu (actrițe ale Teatrului de Comedie), precum și voluntari care s-au înscris în programul maratonului: Adriana Șerb, Maggie Chițoran, Ioana Diaconescu.

  • 14:15 – 14:45: Lectură – actrița Simona Măicănescu
  • 14:45 – 15:00: lectură în limbaj mimico-gestual realizată de Monica Cătuțoiu, interpret specializat, Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbajul Mimico-Gestual
  • 15:00 – 16:00: Spectacol-lectură „Ce știa satul”, de Ion Valjan. Interpretează: Gabriela Enescu și Viorel Păunescu .

6. Ora 16:00 – 17:00- Maraton de lectură (III) – Trei ceasuri bune

Lectură din creațiile actorilor poeți Emil Botta, Adrian Pintea, Mircea Albulescu, Flavia Buref, Dorel Vișan, Cristina Tacoi, Mihai Codreanu, Ștefan Radof.

Invitate: actrițele Emilia Popescu, Manuela Ciucur și Simona Mihăescu, însoțite de Loreta Popa.

7. Ora 17:00 – 18:00 – Maraton de lectură (IV)

Recitalul a zece poeți care vor avea la dispoziție câte cinci minute pentru a citi din cărțile proprii, precum și din opera poeților generației ‘80-’90 cu care aceștia rezonează.

Radu Sergiu Ruba, Andra Rotaru (Zoom), Eugen Suciu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu (Zoom), Bogdan Ghiu, Ruxandra Cesereanu (video), Ion Mureșan (Zoom), Miruna Vlada (Zoom), Tudor Voicu.

8. Ora 18:00 – 19:00 – Atelier de lecturi la microscop. Lecturi interdisciplinare
Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Ce au în comun un text, un oraș, o partitură și un tablou? Vom afla de la invitații noștri: Florin Iaru, Adrian Majuru, Ion Bogdan Ștefănescu și Pavel Șușară.

Fiecare ne va însoți în descifrarea fie a textelor literare (paliere de lectură, gesturi și atitudini), a orașului sau a unei comunități (elemente de care trebuie să ținem cont atunci când încercăm să definim o comunitate), lectura unei partituri (de la adnotarea la prima vista la algoritmul de descifrare), lectura unui tablou (compoziția piramidală, compoziția deschisă versus cea închisă, compoziția circulară etc.). Vom afla cum unele elemente din muzică se regăsesc în literatură (spre exemplu, contrapunctul) sau cum unele structuri din literatură au fost inspirate din compozițiile din pictură.

9. Ora 18:00 – 19:00 – Observator Lyceum
Facultatea de Litere a Universității din București, Strada Edgar Quinet 5
Invitată: Nora Iuga.

10. Ora 19:30 – 20:30 – Atelier de caligrafie
Ceainărie, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Lectura unei scrieri frumoase este o desfătare pentru ochi și pentru suflet. Încercați diferite tipuri de scrieri după o prezentare susținută de Carmen Nistor, de la Academia de Caligrafie.

11. Ora 20:30 – 21:30 – Lectură din romanul Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac; Sala Perpessicius, sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Participă actorii: Rodica Mandache și Marius Manole.

Programul activităților la casele memoriale ale MNLR:

12. Ora 15:00 – Ziua lecturii la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” cu Dorothea Nicolescu; Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Strada Mărțișor 26, sector 4, București

Vizitatorii vor fi întâmpinați de echipa Casei memoriale „Mărțișor” cu o serie de lecturi speciale înregistrate ale lui Tudor Arghezi, aflate în arhiva casei memoriale, și vor citi o tabletă a marelui scriitor. Ulterior, vizitatorii vor fi introduși în atmosfera casei prin intermediul unui tur ghidat special realizat de Dorothea Nicolescu.

13. Ora 15:00 – Ziua lecturii la Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” cu Lelia Spirescu – Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Strada George Bacovia 63, sector 4, București

Vizitatorii sunt invitați la un tur ghidat dedicat, „Poezie sau destin”, și vor citi împreună cu echipa casei din marile mici poeme dedicate iubirii.

14. Ora 15:00 – Ziua lecturii la Casa Memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu” cu Adrian David; Casa memorială „Liviu si Fanny Liviu Rebreanu”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, ap. 11, interfon 11, sector 5, București

Vizitatorii vor putea parcurge câteva dintre cele mai emoționante texte de dragoste pe care Liviu și Fanny Rebreanu și le-au dedicat unul altuia și vor pătrunde în atmosfera scrierilor de dragoste de altădată.

15. Ora 16:00 – Ziua lecturii la Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian” cu Adrian David; Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Bulevardul Prof. Gheorghe Marinescu 19, etaj 2, ap. 12, interfon 12, sector 5, București

Vizitatorii vor avea acces la câteva dintre cele mai frumoase texte de iubire pe care Ion Minulescu și Claudia Millian și le-au scris unul altuia și vor pătrunde în atmosfera uneia dintre cele mai boeme iubiri din istoria literaturii române.

16. Ora 15:00 – Ziua lecturii la Casa Memorială „Anton Pann” cu Mădălina Șchiopu
Casa memorială „Anton Pann”, Strada Anton Pann 20, sector 3, București

Povestea lecturii începe cu povestea scrierii și a folosirii tiparniței cu secole în urmă. Ce rol a avut tipografia în scriere și lectură și ce cuvinte poartă în ea „Hristoitia”, una dintre cărțile reper ale eruditului Anton Pann, vizitatorii vor afla de la echipa casei memoriale cu ocazia acestei zile speciale.

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 10:56

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO

Tot mai mulți șoferi din București și din județul Ilfov își înmatriculează mașinile în provincie pentru a plăti mai puțin pentru polița...

Șoferii bucureșteni au găsit o cale să plăteasca RCA mai ieftin! AUDIO