Două avarii majore în sistemul de termoficare lasă fără căldură Sectoarele 2, 3 și 5!

Foto: Mircea Apostolescu

Suprapunerea a două avarii majore în sistemul de termoficare a lăsat fără căldură și apă caldă bucureștenii din sectoarele 2, 3 și 5.
Conform directorului general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, este vorba despre circa 30% dintre blocurile branșate la sistemul centralizat de încălzire din Capitală.

„În cursul zilei de ieri, din păcate, s-au suprapus două avarii majore pe magistrale, ceea ce a făcut să fie probleme cu agentul termic atât în sectoarele 3 și 2, aferente magistralei care pleacă de la CET Sud, cât și în Sectorul 5, fiind o problemă pe aria CET Grozăvești. Într-adevăr, parametrii sunt insuficienți în zone întinse din București, undeva la 30%, pe fondul acestor două avarii majore. Echipele sunt în teren și, în timpul cel mai scurt, sperăm să revenim în parametrii rezonabili”, a declarat pentru București FM Claudiu Crețu.

La termoficare, vara e ca iarna. Țevile se sparg!

Șeful de la Termoenergetica spune că de vină sunt țevile vechi de 60-70 de ani și diferențele mari dintre temperaturile nocturne și cele diurne.

„Așa cum am văzut, avariile pot apărea și vara și iarna, în orice sezon. Deci, avariile nu apar doar iarna. Atunci le simțim mai acut. Dar o țeavă ruginită, o țeavă de 60-70 de ani se poate sparge oricând. În această perioadă, e această variație mare de temperatură între noapte și zi. Și creează probleme și această variație. Faptul că avem temperaturi negative, noaptea – poate – 1°C sau la bariera de 0°C, și în cursul zilei de 15°C – 18°C chiar, provoacă probleme în rețea. Rețeaua este atât de instabilă încât, la orice modificare de temperatură, de presiune apar spărturi mari”, a explicat Claudiu Crețu pentru București FM.

Întârzierile la plata subvenției înseamnă lipsa banilor de investiții și reparații!

Pe 14 februarie, Primăria Capitalei a achitat către Termoenergetica subvenția pentru luna noiembrie 2021.
În acest moment, este scadentă factura pe luna decembrie a anului trecut, în valoare de 260 de milioane de lei.
Neplata la timp de către Primăria Capitalei a subvenției asumate pentru termie duce la acumularea de datorii, de penalități și la lipsa banilor pentru reparații și investiții.

Deci, luna noiembrie 2021 a fost achitată de către Primăria Municipiului București. Suntem la nivelul lunii noiembrie 2021 cu facturile. Ca bani, luna decembrie este de 260 de milioane, după care vor urma decembrie, ianuarie. Februarie este în curs, nu s-a ajuns, încă, la facturare. Deci, scadentă devine luna decembrie cu 260 de milioane. Sistemul financiar este unul bolnav, pentru că Primăria plătește cu întârziere către Termoenergetica, mai departe Termoenergetica plătește cu ELCEN, către ceilalți furnizori, iar ELCEN, la rândul lui, către Romgaz, Transgaz, Distrigaz, etc. Este nevoie de o corectare a acestui sistem pe întreg lanțul, astfel încât să nu fie aceste întârzieri la plată. Aceste întârzieri la plată creează penalități, creează datorii, probleme, lipsă de fonduri pentru investiții și pentru reparații. Și, din păcate, așa cum vedeți, doar cârpim și ne târâim de pe o lună pe alta”, a declarat Claudiu Crețu.

Nu sunt bani de subvenție pe 2022?

Șeful de la Termoenergetica este îngrijorat de situația subvenției la termie pentru anul în curs. Aceasta s-ar ridica la peste 2 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei nu pare să aibă acești bani.

„Pentru anul 2022 (… subvenția n.r.) este undeva peste 2 miliarde de lei. Iar, din datele pe care le avem astăzi, Primăria Municipiului București nu are aceste sume. (…) Așteptăm să vedem bugetul Municipiului București și ce sumă va fi cuprinsă în cadrul acestui capitol de subvenție”, a spus șeful de la Termoenergetica.

Singura veste bună pentru bucureșteni, ieșirea din insolvență a ELCEN!

În această atmosferă sumbră, de incertitudine în ceea ce privește sistemul centralizat de încălzire, singura veste bună pentru bucureștenii branșați la sistemul de termoficare pare să fie ieșirea din insolvență a ELCEN.

Acesta a beneficiat din plin de creșterea prețului la energie electrică și a reușit să își achite datoriile. Această ieșire din insolvență creează premisele realizării unor investiții în CET-uri moderne și, în acest fel, ale scăderii prețului atât în ceea ce privește gigacaloria, cât și în privința energiei electrice.

„ELCEN a beneficiat, în această iarnă, de o conjunctură favorabilă, în sensul că prețul energiei electrice a crescut foarte mult, ceea ce a condus la obținerea unor venituri foarte consistente din energia electrică. Fapt ce a permis achitarea creditorilor și, evident, că urmare, ieșirea din insolvență. Sperăm, în continuare, să nu se oprească aici ELCEN și să poată fi implementate proiecte de investiții. Adevărata eficiență vine din investiții. Este o veste bună pentru că există șansa unor proiecte de investiții. Orașul, bucureștenii au nevoie de CET-uri noi, astfel încât prețul gigacaloriei să fie unul cât mai scăzut. Totodată, prin CET-uri noi, și producția de energie electrică va crește, ceea ce conduce la scăderea prețului energiei electrice. Deci, dacă această ieșire din insolvență pentru ELCEN va fi urmată de investiții în CET-uri noi, este un lucru extraordinar”, a declarat pentru București FM directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, fost șef al ELCEN.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.