Termoficarea Bucureștiului între extaz și agonie!
Articol de Mircea Apostolescu, 17 februarie 2022, 12:16
Primăria Capitalei are, în acest moment, o datorie de 260 de milioane de lei către Compania Municipală Termoenergetica, care, la rândul său, are datorii către furnizori, declară pentru București FM directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu.
Dintre acești furnizori, ponderea principală este cea a Electrocentrale București S.A. (ELCEN).
Aceasta din urmă anunța, însă că și-a plătit datoriile către proprii creditori și va ieși din insolvență, ceea ce ar crea cadrul propice pentru viitoare investiții în capacități de producție moderne, mult mai eficiente și mai puțin poluante.
Conform lui Claudiu Crețu, ELCEN a reușit să își achite datoriile deoarece a beneficiat de prețul ridicat al energiei electrice din ultima perioadă.
Însă chiar este ieșirea din insolvență a ELCEN o veste bună pentru bucureșteni?
Expretul în insolvență Florian Mateiță susține că această ieșire din insolvență ascunde multe capcane.
În primul rând, principalul client al ELCEN, Termoenergetica – care, împreună cu bonusul de cogenerare, asigură 75% din veniturile producătorului ELCEN, este într-o situație foarte dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere financiar, spune Mateiță.
Dacă despre pierderile foarte mari din rețeaua de termoficare a auzit toată lumea, despre programul de reabilitare a acesteia nu se mai aude nimic.
Ceea ce nu știe multă lume este că tariful de 980 lei pe gigacalorie cerut de către Termoenergetica nu a fost, încă, aprobat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
Până la aprobarea acestuia, compania de termoficare nu poate factura decât la tariful de 490 lei gigacaloria. Diferența de tarif va intra la pierderi financiare.
Pierderile acumulate de la introducerea noului tarif al ELCEN și până la finele anului trecut ar putea fi acoperite de către Primăria Capitalei, printr-o eventuală majorare a capitalului social al Termoenergetica, abia la jumătatea acestui an.
În schimb, pierderile acumulate prin diferența de tarif de la începutul acestui an și până când noul tarif al Termoenergetica va fi aprobat de către CGMB, vor putea fi acoperite, tot printr-o majorare de capital social, tocmai la jumătatea anului viitor, susține expertul în insolvență.
În plus, după ieșirea din insolvență, ELCEN nu va mai beneficia de plata facturilor la 90 de zile, ci va trebui să plătească, probabil, în avans gazul.
De asemenea, cel mai târziu din septembrie, nu va mai beneficia de ecartul dintre prețul cu care a cumpărat gazul metan și cel cu care a vândut energia electrică. Fie energia electrică se va ieftini, fie ELCEN va trebui să cumpere gazul la prețul pieței.
În acest ultim scenariu, prețul de producție al gigacaloriei va crește foarte mult, ceea ce va pune într-o dificultate bugetară și mai mare Primăria Capitalei, este de părere Mateiță.
Expertul în insolvență a mai declarat pentru București FM că, în acest mediu economic, este o decizie foarte dificilă aceea de a investi în capacități moderne de producție în cogenerare a curentului electric și a energiei termice.
„Vestea bună nu am înțeles-o pentru câteva motive. În primul rând, lichiditatea ELCEN va scădea cu câteva sute de milioane de lei aferente termenului de plată de 90 de zile al facturilor furnizorilor esențiali. În al doilea rând, cel mai târziu în septembrie, va înceta transferul de profit de la Romgaz, adică ELCEN nu va mai cumpăra gazul cu prețul de 151 lei MWat.
În al treilea rând, țevile celui mai mare client, Termoenergetica, sunt praf, iar Primăria Capitalei este în colaps financiar la tariful de acum, să nu vorbim de cel de iarna viitoare!
În plus, trebuie să ne amintim că PMB are de apărat în instanță suma de 3,8 miliarde de lei cerută de ELCEN în acțiunea sa de atragere a răspunderii pentru datoriile defunctului RADET.
Mie nu-mi pare un climat favorabil investițiilor, dar cine știe? Am construit noi terenuri de fotbal în pantă, darămite niște centrale de care chiar este nevoie”, spune expertul în insolvență Florian Mateiță.