VIDEO: Cristi Movilă – „Suntem atrași de libertatea pe care ne-o dă comerțul online”
Articol de , 17 februarie 2022, 14:20
Despre evoluația e-commerce-ului românesc din ultimii ani, perioadele în care românii cheltuie cel mai mult, siguranța plăților online și alte detalii a aflat Adelina de la Cristi Movilă, invitat în matinalul „Bună dimineața, Bucuresti!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Zoom.
„E o maturizare a pieței de e-commerce. În 2020 a fost vedeta anului. A fost, cumva, și o barcă de salvare pentru mulți retaileri. În 2021 s-a observat o consolidare. În 2020 am adus mulți clienți online pentru prima data, fiind o creștere cu 30% a oamenilor care au cumpărat online. Suntem atrași de libertatea pe care ne-o dă comerțul online. Comercianții au început să ofere beneficii din ce în ce mai atractive”, spune Cristi Movilă.
„Sezonul de shopping care începe prin septembrie continuă până undeva la final de decembrie. Sunt două categorii mari de cumpărături: cei activi – care au nevoie și cei pasivi – care văd o reclamă sau un produs care le place. Foarte multe categorii au început să intre într-o rutină: fashion, home deco, food, etc. Sunt foarte multe business-uri care au avut o creștere foarte mare datorită e-commerce-ului. Sunt alte business-uri care operațional nu au putut susține cererea și au avut mult de pierdut. Evoluția pieței din Europa a fost cumva o replică a pieței din Asia. În cazul României, a fost o replică a Italiei”, punctează Cristi Movilă.
Atunci când vine vorba despre detaliile la care trebuie să fim atenți când cumpărăm online, specialistul punctează: „Numele companiei, un link către ANPC, un link către o pagină de sesizări, iar în momentul în care închid achiziția să am acel Certificat SSL, iar dacă platforma are plata online integrată să fie acel Certificat SSL. E important să văd dacă produsele sunt în stoc, dacă sunt review-uri. Transparența este cheia în tot ceea ce facem.”
De ce are nevoie un e-tailer modern ca să se dezvolte ? Cristi Movilă explică: „Resursa umană e cea mai importantă și accesul la know how. În momentul în care avem o echipă care are experiența necesară sau avem un partner care ne poate ghida, lucrurile funcțioează. În România, comercianții nu fac lucruri atipice, urmăm trend-uri deja existente ale unor piețe mature.”