VIDEO: Gena Francu – „Metodele sunt un pic diferite, centrate pe nevoile elevilor”!
Articol de dianamatei, 17 februarie 2022, 18:00
Invitata emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Gena Francu de la Teach for Romania
Un sistem vechi, stufos, care nu se mai centrează pe nevoile copilului. Auzim acest lucru de ani de zile despre sistemul nostru de învățământ. S-au făcut proiecte și s-au implementat sisteme noi. S-au schimbat programe și întregi perioade. Rezultatul? Un sistem la pământ cu note mici în spațiul european.
Cei de la Teach for Romania vor să schime ceva și o fac, în primul rând, pornind de la profesori. Ei sunt primii plictisiți și demoralizați, spune Gena Francu.
„Să colaborăm cu oamenii din sistem. Sunt oameni demotivați din comunități defavorizate. Ne dorim să aducem un suflu nou și să îi sprijinim pe cei care intră în sistemul nostru, să producă un impact în viața copiilor cu care lucrează. Trebuie să ne concentrăm pe cadrele didactice. Noi, ca organizație, ne concentrăm ca pentru 2 ani de zile să îi susținem să meargă în comunitățile defavorizate să ofere copiilor support”.
Un bun profesor trebuie să fie și un bun pedagog, să poată să inspire copilului dragoste pentru materie. În programul celor de la Teach for Romania accentul se pune pe competențe. În primul rând, pe competența de a te implica în viața copiilor și din punct de vedere social.
„Noi avem un proces cu un model de competențe. Îl urmărim pe prcursul celor 2 ani: un minimum de abilități și competențe; partea de experiență în învățare este mai puțin importantă pentru că nu ai nevoie de experiență la catedră, ci ai nevoie de competențe care se uită la partea de conectare cu copiii. Suntem încântați pentru că vin oameni care au sau care nu au experiență de învățare, care trec printr-un proces complex. După acest proces, le arătăm realitatea din comunitățile în care mergem. Sunt provocări care țin de contextul socio-economic. Trebuie să aibă încredere că fiecare copil poate, dar nu în același timp și în același mod”.
Proiectul mai vrea ceva: o colaborare între viitorii dascăli și copii.
„Înainte de a semna contractul avem un proces de integrare în care ei văd realitatea. În vară avem o perioadă de formare intensă de 6 săptămâni: 3 săptămâni de pregătire teoretică, 3 mersul în comunitate, iar copiii vin la școală să ne dăm seama dacă profesorii sunt pregătiți să meargă în fața lor. Pe parcursul celor 2 ani, fiecare profesor are un mentor și observăm în timp real ce se întâmplă la clasă”.
Formarea poate scoate din oameni, care nu au nicio legătură cu sistemul educațional, adevărați formatori. Chiar dacă nu-și pot alege școala unde ar vrea să predea.
„Noi nu putem promite că vei putea preda la școala pe care o vrei. Avem un departament care se ocupă de integrarea în învățământ. În funcție de candidați și de posturile disponibile, se face un mix, iar profesorii se decid să meargă într-o școală. Posturile se dau în funcție de nota pe care o iei la examen. Noi lucrăm cu oameni care sunt motivați să schimbe ceva în sistem. Trebuie să fie oameni flexibili”.
La…„școală” pot merge și cei care au deja…„școală” dar care vor să schimbe ceva; care pun pe primul loc formarea copiilor pentru un altfel de viitor. Și sunt și cei pentru care școala a însemnat cu totul altceva.
„Cei care au experiență de predare sunt deja în sistem și au nevoie de sprijin. Au nevoie de metode adaptate generației de astăzi. Respectăm programa, dar metodele sunt un pic diferite, centrate pe nevoile elevilor. Cei care nu au experiențe sunt cei tineri care au terminat facultatea, studenți, apoi cei care au peste 35 de ani, care au o carieră deja dezvoltată dar care vor altceva, cei care vor să se implice în educație. Sunt oameni care sunt avocați, au o carieră în IT, în media…Ei trebuie însă să se califice. Avem mai multe formări care țin de pedagogie”.
În 8 ani, programul a format educatori de vieți. Cei formați aici trec de barierele băncilor, caietelor și manualelor. Se uită la tot ceea ce înseamnă formarea unui copil.
„350 de cadre didactice care au trecut prin program, în 8 ani de zile. Un copil vine la școală dar nu are sprijinul părinților. Iar noi încercăm să împuternicim profesorii să meargă mai departe de clasă. Să nu judece prin prisma comportamentului. Să meargă la elev acasă, să vadă cât de complex este sistemul copilului, ca să știm unde putem interveni”.