Moștenirea – un roman polițist despre durere și vindecare
Articol de cristina.toma, 19 februarie 2022, 13:36
Dacă vă plac romanele politiste și mai ales literatura nordică, atunci ”Moștenirea” scrisă de Yirsa Siguoardottir și apărută în traducere românească la editura Trei este lectura potrivită pentru dumneavoastră.
Actiunea romanului se desfasoară pe mai multe planuri.
Cartea care îi are drept protagoniști pe detectivul Huldar si psihologul Freya se deschide cu o scenă dureroasă în care mai multi reprezentanti ai asistentei sociale pun la cale soarta a trei frați –doi baieți si o fetiță- care trebuie preluați din familia lor unde s-a întâmplat ceva groaznic. Iar aceștia nu doar că trebuie plasati în familii surogat dar se dorește găsirea unor familii adoptatoare cât mai repede. Fratele cel mai mare nu pare a avea mai mult de patru ani iar fetița, mezina, nu pare a avea mai mult de 1 an. În timp ce discută adulții îi privesc pe cei mici aflati cuminti pe o bancă după un perete de sticlă. Li se promisese că vor merge să vadă un film frumos. In timp ce vorbeau si căutau cea mai bună soluție pentru ei asistentii sociali si psihologul îi priveau și analizau relatiile dintre ei. Dacă băietelul mijlociu era foarte afectuos si ocrotitor cu surioara lui, fratele cel mai mare părea indiferent și față de cei doi copii dar și de adultii aflati de cealaltă parte a peretelui de sticlă.
Fetita, părea a avea cele mai mari șanse de a fi adoptată fiind cea mai mică. Deja erau multe cereri pentru ea. Băietii de 3 și 4 ani aveau putine șanse ca vreo familie să dorească să îi adopte deoarece multora le era teamă că nu se vor adapta în noile familii si se vor gândi mereu la părintii pe care i-au pierdut.
Iar dacă doamna psiholog insista găsirea unei familii care să îi accepte pe toți trei, asistentii sociali doreau găsirea de urgență a unei familii pentru fiecare. Așa că urma ca micutii să fie despărtiti.
Insă mai era un detaliu: mama copiilor fusese ucisă. Iar copiii fusesră martori la ceva groaznic. Așa că acum era important să înceapă vieți noi în familii noi iar amintirile din prima parte a copilăriei să fie încet –încet estompate până la uitarea totală.
Intr-un alt plan al povestii ne este infățisată Elisa o mamă cu trei copii care o perioadă va trebui să se ocupe singură de ei deoarece sotul, medic este plecat pentru o vreme. Elisei nu îi este usor mai ales că fetița de sapte ani are aproape în fiecare noapte cosmaruri în care vede pe cineva intrând în casă, chiar dacă mama încearcă să o liniștească mereu. Însă când Elisa este ucisă acele vise rele par a nu fi fost doar vise de noapte.
Detectivul Hulder trebuia să il găsească pe cel care comisese o astfel de faptă iar cea care l-ar putea ajuta ar fi tocmai Margret, fetița care noapte de noapte se luptă cu coșmarurile. Insă tocmai de aceste amintiri oricât de traumatizante ar fi ele are nevoie detectivul Hulder dar fetița refuza să vorbească asa că el se vede nevoit să apeleze la psihologul Freya, specializată în a lucra cu tineri traumatizati. Si, desi Freya nu are încredere în politie nu este încântată de colaborare acceptă să lucreze cu Hulder doar pentru a ocroti pe fetiță.
Ce vor afla cei doi și, mai ales care este povestea întunecată ascunsă în coșmarurile unei copile vă las să descoperiți singuri atunci când veti citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.