De două ori mai multe fonduri pentru proiectele Erasmus+!
Articol de Ioana Brusten, 23 februarie 2022, 20:05
26 de miliarde de euro, pentru Europa, pentru programele Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 aproape dublu față de intervalul precedent 2014-2020.
Erasmus+ este un program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport; oferă oportunități de mobilitate și cooperare, adică finanțează proiecte de mobilitate a persoanelor în domeniul învățării și proiecte de cooperare între organizații și instituții.
Anul acesta se sărbătoresc 35 de ani de când aceste programe se desfășoară în Europa, și 25 de ani de când face parte și România din ele. Se adresează elevilor, studenților, adulților și vârstnicilor.
Nicușor Ciobanu, responsabil comunicare Erasmus+ :
„În zona proiectelor pentru adulți există programul <A doua șansă> pentru includerea persoanelor cu mai puține oportunități, care n-au avut norocul să studieze la timpul potrivit…Zona de educație a adulților înseamnă și implicarea în comunitate; seniorii, 65+, au nevoie de atenție și de implicare în zona de învățare- pentru ei este important să poată plăti o factură electronică, sau, de exemplu, să folosească funcțiile unui smartphone.”
În cazul studenților, proiectele pentru mobilitatea de studiu sau de practică sunt susținute de granturi, cărora li se pot adăuga sume suplimentare, dacă studenții în cauză au în țară burse sociale, sau, în cazul practicii în cadrul unor companii, pot eventual primi un sprijin și de acolo.
Există oportunități și pentru profesori, pe lângă cursurile de formare: job shadowing-ul înseamnă un fel de stagiu din umbră. „De exemplu, un profesor de matematică din Constanța poate să vadă cum un profesor de matematică din Lisabona, de pildă, predă aceeași materie în altă țară. Vede cum se desfășoară lucrurile, cum se face evaluarea, cum sunt abordați elevii…se întoarce în școala sa din Constanța și vede ce poate aplica și îmbunătăți la clasă.”
Sunt de folos aceste programe?
„În țara noastră, Erasmus+ este răspunsul pentr multe din problemele și nevoile cu care școlile și entitățile ce se ocupă cu învățarea în general, se confruntă.”
Planurile Erasmus+ pentru anul 2022 cuprind includerea persoanelor cu oportunități reduse, transformarea digitală, dezvoltarea durabilă, sustenabilă într-o lume eco-friendly și implicarea tinerilor în luarea deciziilor care îi privesc în mod direct, la nivel de comunitate.