VIDEO: Mădălina Dicu – „Pandemia a făcut ca numărul donatorilor să scadă”!
Articol de dianamatei, 24 februarie 2022, 16:50
Invitata de astăzi În Comunitate a fost Mădălina Dicu, bloodfluencer.
Vedem zilnic pe internet oameni care au nevoie de sânge, oameni care cer pentru alții sau pentru cei apropiați. E un ajutor pe care îl putem da foarte mulți dintre noi.
N-avem timp, n-avem chef, să o facă alții… Niciodată nu ne gândim că, poate, la un moment dat, vom striga și noi după ajutor.
Sunt însă oameni cărora chiar le pasă și donează de ani de zile, constant, ca o rutină și ca o mulțumire.
Mădălina Dicu este unul dintre ei și a și strâs ăn jurul ei o mână de oameni care și-au făcut din donare un scop. Un scop pe care vor să ni-l însufle și nouă. Au și un nume cu greutate. Ce vor ei?
„Un program național; donarea să fie un act la îndemâna tuturor. Bloodfluencerii sunt oameni, în primul rând; doresc să ajute. Poate fi un donator cu regularitate sau oameni care nu donează, dar să povestească despre donarea de sânge și ajută ca informațiile să ajungă acolo unde trebuie”.
Chiar nu avem sânge. Și este o realitate statistică. Și, din nou, suntem la coada Europei și la acest capitol.
„Se întâmplă să întâlnim în fiecare zi persoane ale căror apropiați au nevoie de sânge rapid. Lucrul se întâmplă pentru că, dacă ne-am uita pe statistici, Ramânia este la coada clasamentului european la donare. Și atunci cantitatea de sânge este mica. Era mica și în perioada pre-pandemică, însă, acum suntem la -25%”.
În afară de probleme fizice care ne-ar împiedica să donăm, cei care o fac nu acceptă scuze. De doi ani însă, le avem.
„Este un cumul nefavorabil: pandemia a făcut ca numărul donatorilor să scadă; a fost și o teamă; apoi mulți au trecut prin condiții de restricție temporară din cauza bolii, apoi dacă te vaccinezi sunt niște restricții. În comunitatea noastră vrem să ajutăm persoanele care ajung la centre, să acționeze nu numai în situații limită. O data ce am făcut pasul, să revenim în centre și să donăm”.
Donarea de sânge mai ănseamnă și altecva decât salvarea de vieți. Deși e lucrul cel mai important. Care sunt beneficiile?
„Sunt multiple. Cel care este purtător de carnet de donator, are o dovadă vie că este sănătos. În momentul in care vii la donare, ți se fac o serie de analize și este un beneficiu real. Apoi, donatorul recurent suportă mai ușor un accident în care pierde o cantitate de sânge. Donatorii de sânge au risc de AVC mult mai mic. De cele mai multe ori, donatorii sunt oamenii care au un stil de viață sănătos care, în general, fac și sport”.
Și putem face și mai mult bine. Donarea de plasmă este țintită.
„Spre deosebire de o donare obișnuită, la donarea prin afereză se recoltează doar anumite componente ale sângelui. Acestea ajung la pacienți oncologici, care au nevoie de anumite componente. Procesul este ușor diferit: se recoltează o cantitate de sânge, ajunge într-un aparat, se separă plasma, într-o punguță se recoltează plasma, iar celelalte componente ajung înapoi la donator. Cantitatea de sânge se reface în mai puțin de 24 de ore”.
Sfârșitul de săptămână este liber, pentru cei mai mulți dintre noi. N-ar strica o plimbare scurtă și la donarea de sânge.Mai ales că e deschis și sâmbătă.
„Sâmbătă com fi prezenți la centrul de donare din București. Poate sâmbătă se poate ajunge mai ușor. Doama Goșa, directorul centrului, a fost de accord, însă a trebuit un număr de donatori. Am făcut și un eveniment, de ziua mea, să-mi invit prietenii la donare, în ultima sâmbătă din luna mai”.