UPDATE: LIVE Text, Harta & Video: RĂZBOI în Ucraina! Rusia continuă să atace Ucraina!

Sursa foto: Twitter

Update 21:58: O mare parte a Kievului a rămas în întuneric, în urma exploziilor din zona centralei electrice care alimentează Capitala Ucrainei!
Cinci explozii au avut loc într-un interval de câteva minute în zona centralei electrice din Kiev, a precizat primarul orașului, Vitali Klitschko, pe Twitter. El a spus că serviciile de urgență se îndreaptă spre locul exploziilor și că așteaptă detalii.

……………………………………………………………

Update 18:10: Într-un discurs halucinant,

Foto: Alexei Nikolski, Sputnik, Kremlin Pool via Agerpres

președintele rus, Vladimir Putin, a cerut armatei ucrainene „să preia puterea” la Kiev și i-a catalogat pe președintele Zelenski şi anturajul său drept „neonazişti şi drogaţi”.

…………………………………………………………………..

Update 17:40: Armata ucraineană este vizată de hackeri din Belarus

Oficiali ucraineni pentru securitate cibernetică au afirmat că o campanie de piratare vizează adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean ″şi ale persoanelor apropiate″⁣, relatează vineri DPA, citată de Agerpres.

…………………………………………………………………….

Update 17:11: Voluntarii din vama Sighet oferă mâncare persoanelor care intră în țară.

Această prezentare necesită JavaScript.

………………………………………………………………………………………………..

Update 16:30: Liderii NATO și șefii statelor membre au convocat o întâlnire de urgență pentru a aborda cele mai recente evoluții în invazia Ucrainei de către Rusia și pentru a-și angaja securitatea națiunilor apropiate zonei de luptă.

Președintele SUA Joe Biden și alți lideri occidental i-au parte la întâlnire, care are la distanță la această oră.

La întâlnirea de vineri, liderii sunt așteptați să vorbească despre următoarele mișcări de a contracara Moscova, pe măsură ce forțele ruse își continuă asaltul asupra Ucrainei și se apropie de capitala Kiev.

Sursa foto: NATO/facebook

……………………………………………………………………………………………………….

Update 16:06: Rusia este gata să trimită o delegaţie în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după ce Moscova a lansat o invazie masivă asupra statului vecin, relatează Reuters, dpa şi AFP.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 16:34: Premierul Nicolae Ciucă merge la Vama Siret. Alături de acesta vor merge Raed Arafat și Lucian Bode.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 15:29: Uniunea Europeană a decis blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european.

Foto: Alexei Nikolski, Sputnik, Kremlin Pool via Agerpres

…………………………………………………………………………………………………

Update 15:00: Agenția Navală a Republicii Moldova informează că nava MILLENIAL SPIRIT IMO, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, fiind în apele neutre din Marea Neagră, a fost lovită astăzi, de un obuz. Nu se cunoaște sursa lansării obuzului, precizează instituția.

La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. În acest moment au loc acțiuni de salvare de către navele din preajmă. Echipajul navei sunt cetățeni ai Federației Ruse.

Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova/facebook

…………………………………………………………………………………………………………

Update 14:37: Papa Francisc a mers vineri la ambasada Rusiei la Sfântul Scaun și i-a transmis ambasadorului Moscovei îngrijorarea cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, a spus Vaticanul, relatează Reuters.

Sursa foto: Alberto PIZZOLI / AFP

………………………………………………………………………………………………………

Update 14:04: Președintele Ucrainei vrea să negocieze cu Putin: „Haideți să ne așezăm la negocieri!Să nu mai moară nimeni.”

captura

……………………………………………………………………………………………………..

Update 13:57: „Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România. Suntem pregătiţi să continuăm să livrăm materiale militare şi susţinere populaţiei, aşa cum i-am spus preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Sursa foto: youtube

…………………………………………………………………………………………………………….

Update 13:46: Ministrul de externe turc a declarat astăzi că Turcia nu poate opri navele de război rusești care accesează Marea Neagră prin strâmtorile sale, așa cum a cerut Ucraina, din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine, citat de Reuters.

Sursa foto: youtube

…………………………………………………………………………………………………..

Update 13:20: Ucrainenii din capitală și din al doilea cel mai mare oraș, Harkov, s-au adăpostit la metrou.

sursa foto: captura

………………………………………………………………………………………………………..

Update 13:11: Un avion rusesc a fost doborât de ucraineni. De aproape două ore au loc focuri de armă aproape de Guvernul din Kiev.

Această prezentare necesită JavaScript.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 13:07: Un tanc rusesc a trecut peste o mașină de pe un bulevard din Kiev. Persoana din mașină a supraviețuit.

Această prezentare necesită JavaScript.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 12:46: Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

„Dacă discuţiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că îşi doreşte discuţii, inclusiv în privinţa unui statut neutru, nu ne temen de asta. Putem vorbi și despre asta. Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace”, a transmis consilierul prezidenţial printr-un mesaj text.

………………………………………………………………………………………………………

Update 12:36: Insula Șerpilor a fost cucerită de ruși. Cei 13 polițiști ucraineni care păzeau insula au fost uciși. Astfel, armata Rusiei a ajuns la 45 de km de România.

…………………………………………………………………………………………………….

 

Update 12:27: Serghei Lavrov a declarat că Rusia vrea un Guvern independent, nu condus de străini.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 12:13: Se aud focuri de armă aproape de Guvern în Kiev.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 12:09: Rusia spune că va trimite parașutiși la Cernobîl pentru a asigura paza fostei centrale nucleare, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, transmite Reuters.

Acesta a afirmat că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00 : S-a înregistrat un nivel crescut de radiații la Cernobîl. Zona centralei nucleare este sub controlul trupelor rusești.

Această prezentare necesită JavaScript.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:25 : Armata rusă a intrat în Kiev. Se aud împușcături. Tancurile rusești sunt pe străzi. Armata rusă se îndreaptă spre centrul orașului.

Această prezentare necesită JavaScript.

………………………………………………………………………………………………………….

Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a reluat atacurile cu rachetă în zorii zilei de vineri, la ora locală 04:00, dar că trupele ruse au fost oprite din avansul lor în majoritatea direcţiilor, relatează Reuters. Într-un discurs televizat, Zelenski a spus că atacurile ruse au avut ţinte atât militare, cât şi civile.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a subliniat foarte clar faptul ca Rusia este agresorul și generatorul războiului împotriva Ucrainei! Biden a anunțat o serie de măsuri economice extrem de dure împotriva Rusiei, împotriva băncilor rusești, împotriva activelor financiare rusești si a elitelor politice si financiare din Rusia, in total de peste 1400 de miliarde de dolari!

Următorii pași împotriva Rusiei vor fi deciși alături de aliații din NATO, însă NU PRIN IMPLICAREA soldaților in războiul din Ucraina, ci prin acordarea de finanțare si tehnologie militară. Flancul estic al Alianței va fi întărit cu trupe si armament american, România fiind una dintre țările in care Statele Unite vor deplasa active militare.

Pe de alta parte însă excluderea din sistemul bancar mondial SWIFT nu este o opțiune care sa fie pusă in practica fără un acord cu partenerii europeni.

Întrebat fiind dacă președintele rus Vladimir Putin se va opri in momentul cuceririi Ucrainei, Joe Biden a spus ca nu crede ca acesta se va opri pana nu va reface Uniunea Sovietica! Referitor la probema începerii unui nou Război Rece, președintele american a evitat răspunsul.

Foarte important, Joe Biden a spus foarte clar ca Statele Unite VOR APARA ORICE ALIAT din NATO in cazul unui atac din partea Rusiei!

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:10: Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata rusă vizează zone civile la Kiev şi a salutat „eroismul” ucrainenilor în faţa invaziei ruse, dând asigurări totodată că soldaţii vor face „tot posibilul” pentru a apăra ţara, informează AFP.

………………………………………………………………………………………………………….

Update 10:05: Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA.

La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit „forţele inamice copleşitoare” la marginea Râului Teteriv.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Câteva mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova și România, în timp ce aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele, dar se află încă în țară după invazia Rusiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 9:55: România este pregătită să primească 500.000 de ucraineni. Mii de refugiați au trecut graniţa, ieri. Unii dintre ei au fost doar în tranzit, iar alţii au ales să rămână cazaţi peste noapte în România.

……………………………………………………………………………………………………………

Update 09:50: Președintele Klaus Iohannis a scris pe facebook următorul mesaj: „La reuniunea extraordinară a Consiliului European de aseară, am agreat un pachet de măsuri restrictive suplimentare, care va impune costuri masive și severe Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei. Susțin, totodată, pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus.

Am pledat, la Bruxelles, pentru atenuarea impactului negativ al acțiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova și Georgiei, state partenere care resimt deja presiunea din partea Moscovei, accentuând importanța oferirii sprijinului financiar necesar pentru consolidarea rezilienței partenerilor. Ne confruntăm cu cea mai mare provocare din istoria recentă a Europei și este absolut necesară și pe mai departe coordonarea strânsă a reacțiilor și a abordărilor cu aliații euroatlantici, în special SUA și NATO.”

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 9:40: Apărarea antiaeriană a Kievului a doborât vineri dimineaţă un avion rusesc, care a căzut lângă un imobil de locuinţe din oraş, a indicat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko, citat de EFE.

„Avionul inamic a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi a căzut lângă un imobil situat pe strada Koşiţa 7, cartierul Darniţk”, a indicat demnitarul ucrainean pe contul său Telegram.

…………………………………………………………………………………………………………..

Update 90:30: Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, relatează Reuters.

Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.