UE închide spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti

Sursa foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/Facebook

Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE.

Bruxelles va propune Celor 27 de state membre să utilizeze o linie de finanţare de urgenţă a UE „pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, precum şi carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

De asemenea, UE își va închide spațiul aerian pentru avioanele rusești. „Închidem spaţiul aerian al UE pentru ruşi. Propunem interzicerea tuturor aeronavelor deţinute de Rusia, înmatriculate sau controlate de Rusia. Aceste aeronave nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE”.

Ursula von der Leyen a spus, de asemenea, că UE va interzice „maşinăria mass-media a Kremlinului”. „Rusia Today şi Sputnik, deţinute de stat, nu vor mai putea să-şi răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna diviziune în uniunea noastră.”
În final, a adăugat: „Vom ținti și regimul Lukașenko, complice în atacurile dezastrusoase împotriva Ucrainei. Avem un pachet de sancțiuni împotriva lui: vom introduce măsuri restrictive împotriva celor mai importante sectoare ale regimului – exportul de tutun, de metale feroase/neferosase etc. Vom extinde și la exportul de bunuri care țin și de partea Rusiei”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.