UPDATE: LIVE Harta, Foto & Video: RĂZBOI în Ucraina! Incep negocierile

UPDATE 19.20: Negocierile dintre delegația Ucrainei și cea a Rusiei s-au încheiat fără rezultate concrete. O nouă rundă de discuții va avea loc în zilele următoare.

UPDATE 19.00: Vladimir Putin i-a spus preşedintelui francez, Emmanuel Macron, că un acord cu Ucraina este posibil doar dacă ţara va fi neutră, „denazificată” şi „demilitarizată”, iar controlul rus asupra Crimeei anexate va fi recunoscut oficial, a anunţat Kremlinul. Liderul rus ar fi făcut aceste comentarii în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său francez.

UPDATE 18.55: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

UPDATE 18.20: Consiliul Naţional al Audiovizualului anunță că în acest moment, la nivel naţional, postul Russia Today nu se mai transmite în spaţiul audiovizual românesc. De asemenea, inspectorii CNA din teritoriu au început controalele la distribuitorii de servicii locali pentru a se asigura că niciun post din Federaţia Rusă nu este retransmis pe teritoriul României. Astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, preciza că mai multe site-uri care propagau ştiri false, în contextul crizei din Ucraina, au fost închise sau urmează să fie închise.

UPDATE 17.35: Cel puţin 11 persoane au fost ucise astăzi la Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov. Bombardamentele rusești au fost reluate în timp ce au loc negocieri între Ucraina şi Rusia la frontiera cu Belarusul, relatează AFP.

UPDATE 15.40: Elveţia neutră va adopta sancţiunile Uniunii Europene împotriva ruşilor implicaţi în invadarea Ucrainei şi le va îngheţa activele, a anunţat luni guvernul, în cadrul unei modificări importante de la tradiţiile ţării alpine. Preşedintele elveţian Ignazio Cassis a declarat, duminică, că este „foarte probabil” ca Elveţia să urmeze linia UE.


UPDATE 15.10: Ministerul rus al Apărării a transmis că forţele sale strategice de rachete şi flotele din Nord şi Pacific au fost plasate în stare sporită de luptă, în conformitate cu un ordin al preşedintelui Vladimir Putin, a relatat agenţia de presă Interfax.


UPDATE 15.05: – Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, desfăşoară, luni, o întâlnire cu membrii Guvernului rus şi ai administraţiei sale pentru a discuta problemele economice legate de impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei.


UPDATE: Sancţiunile economice aspre impuse de SUA şi aliaţii săi Băncii Centrale a Rusiei şi altor instituţii ar putea duce la creşterea inflaţiei din Rusia, la paralizarea puterii de cumpărare şi la reducerea investiţiilor, au declarat luni oficiali americani, după ce noi sancţiuni au intrat în vigoare. Banca Centrală a Rusiei a încercat să transfere sute de miliarde de dolari în paradisuri fiscale de când cele mai recente sancţiuni au fost anunţate pentru prima dată sâmbătă, au spus oficialii, adăugând că acţiunile de luni vor afecta capacitatea băncii de a accesa fonduri internaţionale.


UPDATE 15.00: Ministerul de Externe rus a confirmat că în Belarus au început negocieri ruso-ucrainene, aşa cum anunţase ceva mai devreme un consilier al preşedinţiei de la Kiev, transmit agenţiile de presă internaţionale.


UPDATE 13.50: Armata rusă a bombardat masiv oraşul Harkiv, lansând rachete Grad – a anunţat, luni, Anton Gheraşcenko, un consilier din MAE ucrainean.

Potrivit acestuia, în urma atacurilor respective, zeci de oameni au fost ucişi, în timp ce alte câteva sute de persoane au fost rănite. „Harkivul tocmai a fost bombardat masiv cu Grad. Zeci de morţi şi sute de răniţi. Această grozăvie ar trebui să fie văzută de întreaga lume” – a declarat consilierul


UPDATE 13.45: Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak, printr-un mesaj de tip text, informează Reuters.

Înainte de aceasta, biroul de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina


UPDATE 12.35: Zelenski mulţumeşte României pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Sunt recunoscător României pentru contribuţia sa semnificativă la capacităţile de apărare ale ţării noastre. Mulţumesc, @KlausIohannis, pentru susţinerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simţim sprijinul politic şi de apărare al partenerilor noştri” – a scris Zelenski pe Twitter.


UPDATE 12.00: Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi care au invadat Ucraina să depună armele, transmite AFP, citată de Agerpres.

Într-un mesaj video difuzat chiar înaintea negocierilor ruso-ucrainene din Belarus, Zelenski li se adresează direct, în rusă, militarilor trimişi de Moscova în ţara sa: „Depuneţi armele, plecaţi de-aici, nu vă credeţi comandanţii, nu vă credeţi propagandiştii. Salvaţi-vă vieţile, pur şi simplu”.

Tot luni, preşedintele a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei, pe baza unei proceduri speciale, informează Reuters. „Obiectivul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că merităm asta”, a spus el într-o înregistrare video distribuită pe reţelele sociale.


UPDATE 11.15: Delegaţia ucraineană a ajuns la frontiera belaruso-ucraineană, unde urmează să înceapă negocierile cu Rusia, transmite EFE.

Din delegaţia ucraineană fac parte, între alţii, ministrul apărării Oleksii Reznikov şi consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, potrivit Reuters.

„Subiectul-cheie îl reprezintă o încetare imediată a focului şi retragerea trupelor (ruse) de pe teritoriul ucrainean”, a transmis preşedinţia ucraineană într-un comunicat în care anunţa sosirea delegaţiei sale la locul de desfăşurare a convorbirilor.


UPDATE 10.30: Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters.

Medinski a adăugat că este de aşteptat ca negocierile să înceapă la ora locală 12:00 (09:00 GMT).


UPDATE 09.55: „Aviația rusă a câștigat supremația aeriană asupra întregului teritoriu al Ucrainei”, a comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov, potrivit CNN.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, forţele aerospaţiale ale Rusiei au distrus în ultimele 24 de ore opt maşini de luptă Buk-M1, staţii de ghidare a complexelor sol-aer S-300 şi Buk M-1, trei poziţii de inginerie radio cu staţii P-14, patru avioane de luptă la sol şi un avion de luptă în aer.


UPDATE 09.25:  Conducerea armatei ucrainene a anunţat că Forţele Armate ale ţării au frânat avansul trupelor ruse către Kiev, transmite EFE.

Potrivit armatei terestre, toate deplasările trupelor ruse sunt controlate.


UPDATE 08.45: Volodimir Zelenski a spus că negocierile vor avea loc la Pripiat, aproape de granița dintre Belarus și Ucraina, fără condiții prealabile.

Emisarii Moscovei şi ai Kievului nu au sosit încă în Belarus.

„Locul tratativelor între Rusia şi Ucraina în Belarus este gata şi aşteptăm delegaţiile”, a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk, unde a publicat şi o fotografie a sălii unde ar trebui să aibă loc dialogul. În imagine se poate vedea o masă lungă cu peste zece scaune de fiecare parte şi cu drapelele Belarusului, Rusiei şi Ucrainei în fundal.


A 5-a zi de razboi a debutat cu bombardamentele fortelor ruse asupra oraselor ucrainiene.
Cele mai vizate sunt Kievul si Harkovul unde in aceasta dimineata s-au auzit din nou explozii.
Imagini luate din satelit arata o coloana de sute de vehicule militare, inclusiv tancuri, care se intinde pe mai mult de 5 kilometri care se deplaseaza in directia Kievului.

In acest context trebuie sa inceapa, la granita dintre Ucraina si Belarus, negocierile dintre Rusia si Ucraina.
Ambele tari au anuntat ca vor negocia fara conditii prealabile.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky spune ca a fost de acord cu aceasta intâlnire ‘’pentru ca ulterior niciun cetatean al Ucrainei sa nu aiba nici cea mai mica indoiala ca nu a incercat sa opreasca razboiul cand exista o sansa, fie ea si mica’’.

La Kiev a fost o noapte dificila, trupele ruse au incercat sa patrunda in oras insa Fortele Armate ale Ucrainei si locuitorii capitalei continua sa reziste.
In aceasta dimineata nu erau trupe rusesti in oras.
Administratia Kievului a anuntat ca la ora 8.00 magazinele alimentare vor fi deschise si vor circula trenurile de metrou.
Cetatenii sunt rugati sa se deplaseze cu mare grija si sa nu iasa din adaposturi decat daca este absolut necesar.
Restrictiile de circulatie raman valabile in intervalul orar 08 – 22.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.