Muzica Nopții – de la Mozart la Schönberg. „Pierrot Lunaire”, pe scena ONB!
Articol de , 1 martie 2022, 17:31
Opera Națională București prezintă miercuri, 9 martie, începând cu ora 18:30, MUZICA NOPȚII – de la Mozart la Schönberg („Pierrot Lunaire”).
Construit organic în jurul celebrei lucrări a lui Arnold Schönberg, „Pierrot Lunaire”, spectacolul ne invită în minunata lume a fanteziei compozitorului, alăturând într-un mod ce ar putea surprinde poate la prima vedere, lucrări muzicale atât de diferite, de la Erik Satie la Dan Dediu, de la George Enescu la Arnold Schönberg, de la Claude Debussy și Camille Saint-Saens la Wolfgang Amadeus Mozart, lucrări care, vom descoperi pe parcursul spectacolului, au în adâncul substanței lor, același numitor comun, NOAPTEA, cu misterul și fascinația care o înconjoară.
Asociat mereu cu noaptea, cu luna strălucitoare, personajul „Pierrot” devine încă de la sfârșitul sec. XIX emblema mișcării decadente, dar și a romantismului târziu, pentru ca mai apoi, Arnold Schönberg să continue tradiția prezentării acestui personaj cu piesa pe care el însuși o consideră cea mai emblematică creație a sa: „Pierrot Lunaire”, lucrare ce va fi prezentată cu această ocazie pentru prima dată pe scena Operei Naționale București.
Integrate cu succes în dinamica spectacolului, trei momente multimedia prezintă fragmente importante din viața și creația lui Arnold Schönberg, constituind liantul diverselor fragmente muzicale, iar ca un accent al spiritului Comediei Dell Arte, muzica lui W.A. Mozart va încheia spectacolul dedicat nopții și personajului „Pierrot”.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iosif I. Prunner. Regia Dan Michael Schlanger.
Distribuție: Pierrot – Emma McNairy; Pian – Cristian Niculescu; Narator – Dan Michael Schlanger; Ansamblul „Constantin Silvestri”: Rafael Butaru – Vioară; Marian Movileanu – Violă; Horațiu Ludușan – Violoncel; Ștefan Voinic – Clarinet și Clarinet-Bas; Ionuț Bogdan Ștefănescu – Flaut și Flaut-Piccolo. Scenariu și conceptul vizual poartă semnătura Cristinei Enășescu, iar traducerea îi aparține lui Vladimir Popescu Deveselu.
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.
Puteți consulta regulamentul de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituției în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/.