VIDEO: Eduard Ioan – „NATO a recunoscut spațiul cyber ca domeniu de operațiuni”!
Articol de Ioana Brusten, 1 martie 2022, 17:55
Invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Eduard Ioan, expert în securitate cibernetică.
Pandemia de Covid-19 și mai recent războiul dintre Rusia și Ucraina au adus în atenția întregii lumi problema atacurilor cibernetice. Lumea electronică vine cu o mulțime de provocări: nu poți să fii sigur că nu va fi spart contul tău pe rețelele de socializare și folosit în scopuri pe care nu le cunoști, dacă nu ești atent poți fi păcălit de informațiile venite de pe conturi false; la nivel de țară site-uri de importanță strategică pot fi clonate și se poate interveni asupra sensului în care statul respectiv dorește să desfășoare diverse acțiuni.
Dezinformarea, fake news-urile pot determina reacții emoționale de frică, furie sau compasiune direcționate în sensul dorit de cei care le orchestrează.
„Încă din anul 2016 NATO a recunoscut spațiul cyber ca domeniu de operațiuni, alături de operațiunile clasice: terestre, aeriene, navale, spațiu- oricare dintre ele putând activa articolul 5 NATO. În mod evident, războaiele moderne sunt unele hibrid, deci și armatele moderne s-au adaptat acestei situații. În cazul unor atacuri, toate statele NATO vor putea reacționa folosindu-se de acțiunea pe toate planurile, inclusiv cyberspace.”, a spus expertul în securitate cibernetică Eduard Ioan
Cum putem preveni atacurile informatice?
„În cazul în care vorbim de persoane fizice, având parole actualizate și complexe, folosind autentificarea în doi pași, antivirușii, utilizarea serviciilor de VPN pentru o protecție mărită în cazul utilizatorilor experimentați. Este necesar cât mai multă lume să aibă educație cibernetică în domeniul de apărare!”
Dezinformarea, propagarea fake news urilor este un mare risc. În această perioadă a conflictului militar, trebuie să păstrăm distanța față de informații în situațiile în care nu pot fi verificate, să ținem reacțiile emoționale sub control, să fim atenți la interpretare informațiilor adică să accesăm mai multe surse ca informațiile să fie cât mai complete, ideal fiind să putem verifica credibilitatea surselor.
Informația trebuie să conțină fapte, sa citeze experți, să prezinte statistici și declarații oficiale; nu orice imagine sau video reprezintă neapărat adevărul!
Trebuie să mai știm și faptul că există în momentul acesta în lume foarte multe comunități ale specialiștilor în cybersecurity și există o comuniune împotriva atacatorilor cibernetici.