Ce mai fac sirenele Bucureștiului…?
Articol de Mircea Apostolescu, 2 martie 2022, 11:06 / actualizat: 2 martie 2022, 15:31
Nu este vorba despre acele sirene mitice despre care se spunea că i-ar seduce, cu cântecele lor pe călătorii mărilor, pentru a-i îneca, mai apoi.
Bucureștiul dispunea de un sistem acustic de alarmare în caz de inundații, când putea fi semnalată iminența producerii unor viituri, în cazul producerii unor accidente chimice, căderii de meteoriți sau al atacurilor aeriene.
Prin intermediul sistemului, puteau fi transmise semnale acustice sau mesaje vocale.
Sunetul unei sirene avea circa 100-120 de decibeli și putea fi auzit de la circa 500 de metri distanță. Existau trei tipuri diferite de semnale pentru cutremur, accident chimic sau atac aerian.
În Capitală, existau, în anul 2017, 390 de sirene, dintre care 337 sunt electrice și 53 electronice.
Dintre aceste sirene numai 102 erau centralizate și puteau fi acționate din dispeceratul ISU București-Ilfov.
La ultima verificare a sistemului, acum aproape cinci ani, dintre cele 102 sirene centralizate doar 56 au funcționat.
Și în Ilfov erau, tot în 2017, 75 de sirene, dintre care doar 10 centralizate care puteau fi acționate din dispeceratul ISU. La verificarea de acum cinci ani, numai 4 dintre sirenele ilfovene au funcționat.
Desigur, am încercat să aflăm de la ISU București-Ilfov care este starea sistemului în momentul de față. Dar nu am primit încă nici un răspuns.
Semnalele de alarmare a populaţiei şi semnificația acestora:
PREALARMA AERIANĂ: transmiterea mesajelor/semnalelor de avertizare către autorităţi despre probabilitatea producerii unor dezastre sau a unui atac aerian. Sunetul se compune din 3 impulsuri a 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele.
ALARMA AERIANĂ: prevenirea populației despre apariția pericolului imediat de lovire a localității respective. Sunetul se compune din 15 impulsuri a 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele.
ALARMA LA DEZASTRE: prevenirea populației asupra pericolului produs de dezastre naturale. Sunetul se compune din 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
ÎNCETAREA ALARMEI: înștiințarea populației că pericolul a trecut. Sunetul se compun dintr-un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute.