Klaus Iohannis: „Va fi un centru pentru donații în România”!

Sursa foto: Klaus Iohannis/Twitter

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a venit astăzi la București. Aceasta s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis.

„Doresc să îi mulțumesc președintei CE pentru prezența sa în România în aceste momente extrem de dificile pentru întreaga regiune. Totodată, vreau să transmis aprecierea României pentru implicarea Comisiei Europene în ceea ce privește asigurarea cooperării la nivel european cu statele membre și SUA, NATO, Canada, atât în ceea ce privește adoptarea sancțiunilor împotriva Belarus și Rusia, cât și acordarea de ajutor Ucrainei.

Ne aflăm într-o situație fără precedent generată de agresiunea armată, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei este amenințată.

Am discutat despre (…) intensificarea sprijinului mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să-i mulţumesc preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub umanitar, un centru care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar în Ucraina. Lucrăm pentru operaţionalizarea cât rapidă a acestui centru.

România urmează să acceseze fonduri diponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiați din Ucraina, respectiv fondul de azil și fondul pentru frontiere și vize. Ne vom coordona și cu celelalte state membre și cu alți parteneri strategici și organizații internaționale”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen.

De asemene, în cadrul conferinței, președintele României a spus că CE face demersuri pentru a crește securitatea energetică a UE.

„Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni.

Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.

În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească.

Avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, și subliniez, este clar că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative, și am găsit înțelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.

În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde. Și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut-o în comun!”, a mai spus președintele României.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.