Refugiații acutizează conflictul din Consiliul Local Sector 1!

Facebook/ primaria sector 1

Consilierii PNL din cadrul Consiliului Local din Banu Manta i-au cerut primarului Clotilde Armand să nu mai politizeze tema refugiaților din Ucraina.

Viceprimarul liberal Ramona Porumb a explicat că, potrivit OUG 15/2022 de duminica trecută, fondurile necesare întreținerii refugiaților sunt asigurate de către Guvern, prin intermediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Mai mult decât atât, pe 1 martie, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre prin care Executivul din Banu Manta poate folosi banii din fondul de rezervă pentru cheltuielile prilejuite de întreținerea refugiaților.

În plus, primarul Armand poate cheltui lunar 1/12 din bugetul anului trecut, până la adoptarea celui din acest an, a explicat Ramona Porumb.

„În numele grupului PNL, aș dori să vă rog, dragi colegi, dar în special această rugăminte se adresează doamnei primar, și anume ca tema refugiaților – într-un astfel de moment, atât de dificil pentru cetățenii ucrainieni, să nu o politizăm. Consiliul Local a votat în unanimitate pentru folosirea unui fond de rezervă, în cadrul bugetului Sectorului 1, pentru sprijinirea refugiaților. Dar țin să precizez că, cu câteva zile înainte, Guvernul României, de asemenea, a dat o ordonanță de urgență prin care acoperă de la bugetul de stat costurile necesare întreținerii refugiaților pe teritoriul României, deci inclusiv pe teritoriul Sectorului 1. Astfel, toate aceste cheltuieli sunt asigurate de către Guvernul României, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență. (…) Vă rog, încă o dată, într-un moment atât de dificil, lăsați bugetul Sectorului 1 sau, mai bine zis, ocupați-vă de el și aduceți-l în legalitate, nu mai politizați tema refugiaților, fără a șantaja și a manipula Consiliul Local”, a declarat viceprimarul liberal Ramona Porumb.

La rândul său, liberalul Dan Podaru a subliniat faptul că grupul PNL din Consiliul Local al Sectorului 1 nu poate vota un buget nelegal. De asemenea, Podaru, cofondator împreună cu Nicușor Dan al Uniunii Salvați Bucureștiul, i-a reproșat edilului din Banu Manta că ar încerca să câștige capital politic de pe urma suferinței refugiaților ucrainieni.

„(…) Niciodată să nu ne cățărăm, să nu ne cocoțăm pe suferințele oamenilor pentru a câștiga capital politic. Acest lucru îl face Clotilde Armand, în acest moment, și este rușinos” , a susținut consilierul local PNL Dan Podaru.

Primarul Clotilde Armand susținea că nu ar avea bani pentru refugiați.

„Trecem printr-o situație fără precedent în acest moment legată de criza umanitară a refugiaților care vin din Ucraina. Trebuie să alocăm în regim de urgență, din fondul de rezervă, bani pentru cazarea acestora, asigurarea hranei și a materialelor igienico – sanitare etc. Astăzi, am propus să se voteze bugetul general consolidat al Sectorului 1 și să alocăm 2 milioane de lei către fondul de rezervă bugetară. Cu aceste fonduri urma să finanțăm cheltuielile de ajutorare a refugiaților.

Deși proiectul de suplimentare a fondului de rezervă bugetară a fost votat, consilierii liberali și social-democrați au părăsit sala în momentul votării proiectului bugetului general centralizat pe anul 2022. Pentru că nu au votat bugetul, nici măcar banii aprobați din fondul de rezervă nu pot fi folosiți. Practic, hotărârea votată astăzi este goală de conținut, iar în acest moment nu avem bani alocați pentru ajutorarea refugiaților. Fac apel la conștiința tuturor consilierilor și la solidaritate cu victimele războiului”, ar fi spus Clotilde Armand înaintea ședinței de Consiliu Local, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1.

Ramona Porumb (viceprimar PNL): „Ocupați-vă de buget, aduceți-l în legalitate și haideți să trecem la treabă, la administrație, fără a șantaja și a manipula Consiliul Local”!

Viceprimarul PNL al Sectorului 1 a explicat, însă, că bugetul propus de către Executivul din Banu Manta prezintă probleme de legalitate. Astfel, este vorba despre faptul că nu au fost bugetate datoriile Primăriei, așa cum cere Curtea de Conturi. În plus, foarte multe dintre proiectele de investiții propuse pentru a fi bugetate nu au studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aprobate de către Consiliul Local, a mai subliniat viceprimarul liberal.

„(…) Bugetarea datoriilor Primăriei, așa cum ne confirmă și Curtea de Conturi. Am tot dezbătut subiectul, nu-l mai reiau. De asemenea, în planul de investiții propus spre aprobare sunt foarte multe proiecte trecute ca și proiecte de investiții, deși ele nu au – așa cum ne menționează legea, nu au înainte studiile, documentațiile tehnico-economice aprobate. Deci, găsim milioane, milioane bune, zeci de milioane alocate unor proiecte care nu au documentațiile tehnico-economice aprobate de Consiliul Local. În acest fel și ținând cont de aceste lucruri, vă rog, încă o dată, ocupați-vă de el și aduceți-l în legalitate și haideți să trecem la treabă, la administrație, fără a șantaja și a manipula Consiliul Local”, a cerut Ramona Porumb.

Daniel Ciungu (PNL): „Există sau nu contracte cu firme rusești”?

Președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1, Daniel Ciungu, a cerut Executivului din Banu Manta să le prezinte consilierilor situația contractelor Primăriei cu firme din Rusia.

Pe de altă parte, convocarea repetată a consilierilor de către edilul Clotilde Armand pentru a discuta un buget nelegal, în condițiile în care domnia sa nu este prezentă la ședințe, ar fi o bătaie de joc, consideră Ciungu.

Președintele de ședință al Consiliului Local din Banu Manta a cerut imperativ Direcției de Presă din cadrul Primăriei Sectorului 1 să nu mai folosească pagina oficială de facebook a instituției pentru a face propagandă unui partid politic.

„Noi am cerut niște lucruri foarte clare. Este evident că nu s-au făcut modificări la buget. Rămâne, în continuare, din punctul nostru de vedere, un proiect ilegal. Din punctul meu de vedere, faptul că primarul ne cheamă constant, fără să fie prezentă dânsa aici, este doar o bătaie de joc la adresa acestui Consiliu. (…) Să ne piardă timpul, din punctul acesta de vedere, și dânsa nici să nu fie mi se pare o bătaie de joc.

(…) Rog, încă o dată, imperativ, Direcția de Comunicare a Primăriei să nu folosească pagina de Facebook a Primăriei în scop de propagandă politică a unui partid politic!

(…) Aflăm de la doamna primar că Primăria are contracte cu firme rusești. Cer domnului director economic și Direcției Investiții să trimită tuturor consilierilor locali, astăzi, orice informații despre acest lucru! Dacă există sau nu contracte rusești, contracte cu firme rusești, dacă s-au plătit bani, cât s-a plătit și așa mai departe”, a cerut Daniel Ciungu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.