Medicii de familie nu pot părăsi cabinetele pentru a face triaj în taberele de refugiați
Articol de arionmihaela, 4 martie 2022, 02:37
„Medicii de familie nu pot părăsi cabinetele și milioanele de pacienți bolnavi pentru care reprezintă singura sursă de servicii medicale pentru a face triaj în taberele de refugiați”.
Aceasta este reactia Federației medicilor de familie care a transmis o sesizare ministrului Sănătății privind solicitările DSP pentru prezența obligatorie a medicilor de familie în taberele de refugiați pentru triaj epidemiologic.
Cea mai mare parte a medicilor de familie oferă deja servicii medicale gratuite refugiaților în cabinete și s-au implicat în mod voluntar în eforturile umanitare pentru Ucraina, sustin reprezentantii medicilor.
Peste 4000 de medici de familie sunt implicați și în activitatea de testare SARS-CoV-2 în cabinete, peste 3000 în activitatea de vaccinare contra covid-19 în cabinete și centre de vaccinare.
Potrivit FNPMF, mai mult de două treimi din totalul medicilor de familie au și activitate de vaccinare în cadrul Programului Național de Imunizare.
De asemenea, un număr important de medici de familie sunt implicați și în programe de screening și alte programe și proiecte derulate de INSP, DSP județene și alte instituții medicale și universitare sau ONG-uri.
Nu în ultimul rând, un număr important de medici de familie sunt cadre didactice sau instructori-formatori de medicina familiei și pregătesc studenți și medici rezidenți în cabinetele proprii sau predau cursuri și supervizează stagiile de practică ale elevilor din școlile postliceale sanitare.
Triajul epidemiologic, așa cum ne este tuturor bine cunoscut, este o metodă activă de supraveghere a stării de sănătate, care se efectuează prin: anamneză succinta, termometrizare, examen clinic al cavității bucofaringiene, examen clinic al tegumentelor şi mucoaselor.
Această activitate poate fi realizată nu doar de medici și alt personal medical specializat, ci și de voluntari cu o minimă pregătire medicală, cum ar fi studenți la medicină, elevi din liceele sanitare și școlile postliceale sanitare, coordonat de personalul medical bugetar din sistemul medical civil și militar.
Taberele de refugiați se află în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Imigrări, și beneficiază de sprijin din partea unor organizații cum ar fi Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății – România, UNICEF, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați în România.
Unii medici de familie români deja sunt voluntari în aceste organizații.