LIVE Hartă, foto & video: RĂZBOI în Ucraina! Zelenski afirmă că rușii vor ataca întreprinderile din industria de apărare!

UPDATE 15:00 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni agenţiei Reuters că acţiunile militare ruse vor înceta „într-o clipă” dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia pentru a recunoaşte anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev.

În privinţa neutralităţii Ucrainei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a a afirmat că Ucraina „ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia Ucraina va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei.”


UPDATE 14:00 – Discuțiile dintre Rusia și Ucraina vor începe la 14:00 GMT (16:00 ora României), a anunţat pe Twitter un negociator ucrainean, relatează AFP şi Unian.

„Runda a treia. Debutul la 16:00, ora Kievului. Delegaţia, în aceeaşi componenţă”, a scris Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, membru al delegaţiei ucrainene, publicând fotografia sa cu un elicopter în fundal.

De cealaltă parte, Rusia nu a confirmat încă desfăşurarea acestei a treia runde de negocieri, notează AFP.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, delegaţia Moscovei a sosit deja la Belovejskaia Puşcea, o localitate din regiunea Brest, în apropiere de frontiera cu Polonia, unde s-a ţinut a doua rundă de negocieri.


UPDATE 13:00 – Luptele între trupele ruse şi armata ucraineană s-au intensificat în ultimele ore în jurul Kievului, a informat luni primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, transmite EFE.

„Au loc lupte grele în afara Kievului, unde duşmanul încearcă să distrugă (localităţile) Hostomel, Bucea, Vorzel şi Irpin şi ucide civili cu o violenţă ieşită din comun”, a insistat Kliciko, într-un discurs publicat pe conturile sale de social media.



UPDATE 10:30 – Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a actualizat bilanţul pierderilor înregistrate de Rusia în războiul declanşat pe teritoriul ucrainean.

Astfel, începând cu data de 24 februarie, când a invadat Ucraina, Rusia a pierdut pe front peste 11.000 de militari. De asemenea, armata ucraineană a distrus 290 de tancuri ruseşti, 999 de blindate, 117 sisteme de artilerie, 50 de lansatoare de rachete, 23 de sisteme de apărare aeriană, 454 de vehicule, 3 bărci, 60 de cisterne transportatoare de combustibil şi 7 drone. Totodată, ucrainenii au doborât 46 de aeronave ruseşti şi 68 de elicoptere


UPDATE 09:00 – Statul Major al forţelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse urmăresc să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, nu departe de Kiev.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare”, a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.


UPDATE 8:30 – După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, potrivit dpa.

Nu se cunoaşte deocamdată locul şi ora exactă a acestor discuţii.


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis, duminică seară, un nou mesaj. El a subliniat că nu vor fi uitate suferinţele prin care trece poporul său şi că va veni şi Ziua Judecăţii. De asemenea, Zelenski a atras atenția că trupele ruse vor ataca întreprinderile din industria de apărare.

”Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! Şi în locul celor iertaţi, va fi Ziua Judecăţii”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj pe Facebook.

”Rusia a anunțat că mâine (luni – n.r.) va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă!”, a mai spus președintele ucrainean.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.