Începe Festivalul „Noua Cinematografie Italiană în România”!

Sursa foto: Istituto Italiano di Cultura Bucarest/facebook

Mâine începe Festivalul de cinema italian contemporan „Noua cinematografie italiană în România”. Organizat de Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură și Agenția ICE, cu sprijinul Cinecittà, evenimentul va avea loc în perioada 9 -13 martie la București. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Cinema Muzeului Țăranului și pe platforma MyMovies.

Filme în program:

1. SUPER-MARTORA – regia: Franco Girardi

cu: Monica Vitti, Ugo Tognazzi, Orazio Orlando, Véronique Vendell, Franco Balducci
comedie, Italia, 1971, 104′

O femeie complexată, pentru că are ghinion în dragoste, devine o acuzatoare nemiloasă a unui proxenet suspectat că ar fi ucis o prostituată, susținând că l-ar fi văzut la locul crimei. După ce imputatul este condamnat, ajunge să creadă însă că a greșit, obține anularea procesului, și, îndrăgostindu-se, ajunge să se căsătorească cu proxenetul. Acesta, care de fapt era vinovat, o împinge la prostituție.

2. AMERICA LATINĂ – regia: Damiano D’Innocenzo, Fabio D’Innocenzo

cu: Elio Germano, Astrid Casali, Sara Ciocca, Maurizio Lastrico, Carlotta Gamba, Federica Pala, Filippo Dini, Massimo Wertmüller; thriller, Italia/Franța, 2021, 90′

Latina: mlaștini, asanări, centrale nucleare scoase din uz, umezeală. Massimo Sisti este proprietarul unui cabinet stomatologic care-i poartă numele. Profesionist, amabil, blând, a primit tot ceea ce-și putea dori: o vilă înconjurată de liniște și o familie pe care o iubește și care-l însoțește de-a lungul zilelor, lunilor, anilor.

Soția Alexandra și fiicele Laura și Ilenia (prima fiind adolescentă, cea de-a doua nu încă) sunt rațiunea lui de a fi, fericirea lui, recompensa unei existențe marcate de abnegație și corectitudine. Tocmai în această primăvară imperturbabilă și liniștită își face, brusc, apariția imprevizibilul: într-o zi ca oricare alta Massimo coboară în pivniță, iar absurdul pune stăpânire pe viața lui.

3. ÎN AFARA TIMPULUI – regia: Leonardo Di Costanzo

cu: Toni Servillo, Silvio Orlando, Fabrizio Ferracane, Salvatore Striano, Roberto De Francesco, Pietro Giuliano, Nicola Sechi, Leonardo Capuano, Antonio Buil, Giovanni Vastarella, Francesca Ventriglia; dramă, Italia/Elveția, 2021, 117′

O veche închisoare din secolul al XIX-lea, situată într-o zonă greu accesibilă și neprecizată de pe teritoriul Italiei, urmează să fie desființată. Din motive birocratice, transferurile se blochează, iar circa doisprezece deținuți și câțiva agenți rămân în așteptarea noilor destinații. Într-o atmosferă suspendată, regulile de separare se relaxează și între oamenii rămași se înfiripă noi tipuri de legături.

4. PRĂDĂTORII – regia: Pietro Castellitto

cu: Massimo Popolizio, Manuela Mandracchia, Pietro Castellitto, Giorgio Montanini, Dario Cassini, Anita Caprioli, Marzia Ubaldi, Antonio Gerardi, Nando Paone, Vinicio Marchioni, Claudio Camilli, Liliana Fiorelli, Renato Marchetti, Giulia Petrini, Francesco Borghese
dramă, Italia, 2020, 109′

E dimineață devreme, iar marea la Ostia e liniștită. Un bărbat bate la ușa unei femei: îi va vinde un ceas. Tot dimineața devreme, câteva zile mai târziu, un tânăr asistent la filozofie va fi exclus din grupul ales pentru a participa la exhumarea corpului lui Nietzsche.

Două nedreptăți suferite. Două familii aparent incompatibile: Pavone și Vismara. Burgheză și intelectuală – prima, proletară și fascistă – cea de-a doua. Nuclee opuse care împart aceeași junglă, Roma. O întâmplare banală va produce o coliziune între cei doi poli. Iar nebunia unui tânăr de 25 de ani va da cărțile pe față și va dezvălui că toți au secrete și nimeni nu e ceea ce pare. Că toți suntem niște prădători.

5. SURORILE MACALUSO – regia: Emma Dante

cu: Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario, Eleonora De Luca, Viola Pusatieri, Donatella Finocchiaro, Serena Barone, Simona Malato, Laura Giordani, Maria Rosaria Alati, Rosalba Bologna, Ileana Rigano; dramă, Italia, 2020, 94′

Maria, Pinuccia, Lia, Katia, Antonella. Copilăria, maturitatea și bătrânețea celor cinci surori născute și crescute într-un apartament de la ultimul etaj al unui bloc situat la periferia orașului Palermo. O casă ce poartă urmele timpului care trece, la fel ca cei care au crescut sau încă locuiesc acolo. Povestea a cinci femei, a unei familii, a celor ce pleacă, a celor ce rămân, a celor ce rezistă.

6. MARX POATE SĂ AȘTEPTE – regia: Marco Bellocchio; documentar, Italia, 2021, 100′

Prin intermediul familiei sale, Marco Bellocchio, readuce la viață povestea fratelui său, fără filtre sau pudoare, aproape o anchetă care reconstituie o epocă istorică și trasează coordonatele producției sale cinematografice.

7. MOMENTE DE FERICIRE NEÎNSEMNATĂ – regia: Daniele Luchetti

cu: Pierfrancesco Diliberto aka Pif, Renato Carpentieri, Federica Victoria Caiozzo aka Thony, Francesco Giammanco, Angelica Alleruzzo, Vincenzo Ferrera, Franz Cantalupo, Manfredi Pannizzo; comedie, Italia, 2019, 93′

Yoga și Autan-ul nu sunt în contradicție? Lumina din frigider chiar se stinge când îl închidem? De ce primul taxi din rând nu e niciodată chiar primul? De ce ciocanul de spart geamul e adesea închis într-o vitrină de sticlă? Iar fraza: mă gândesc mereu la tine, dar nu în fiecare zi, care pare frumoasă, e chiar frumoasă? La toate aceste întrebări și la altele fundamentale, încearcă să răspundă Paolo (Pif), căruia îi rămân doar 1 oră și 32 de minute ca să-și facă socotelile cu lucrurile cele mai importante din viața lui.

8. ASCUNS – regia: Giorgio Diritti

cu: Elio Germano, Oliver Johann Ewy, Leonardo Carrozzo, Pietro Traldi, Orietta Notari, Andrea Gherpelli, Denis Campitelli, Filippo Marchi, Gianni Fantoni, Paola Lavini, Laura Pizzirani, Maurizio Pagliari, Francesca Manfredini, Daniela Rossi, Mario Perrotta, Paolo Dallasta; biografic, Italia, 2020, 120′

Toni, un copil singur, fiu al unei emigrante italiene, respins în Italia din Elveția, unde a petrecut o copilărie și o adolescență dificile, trăiește de ani de zile într-o baracă, în frig și foame. Întâlnirea cu sculptorul Renato Marino Mazzacurati este o ocazie pentru a se apropia din nou de pictură. “El Tudesc,” cum îi spune lumea, un om singur, rahitic, urât, adesea disprețuit și umilit, devine pictorul plin de imaginație care pictează o lume fantastică cu tigri, gorile și jaguari.

Copleșit de un regim care dorește să-i “ascundă” pe cei diferiți, victimă a propriilor sale angoase, ajunge să fie închis într-un spital de boli mentale. Toni se pictează pe el însuși, vrând parcă să confirme dorința lui de a trăi. Ieșirea din spitalul de psihiatrie este momentul de cotitură, marcând o revenire și recunoașterea publică a talentului său. Renumele căpătat îi permite să afișeze bunăstarea găsită și să se deschidă către viață și sentimente. Cu timpul, operele sale se dovedesc a fi un dar pentru întreaga colectivitate, un dar al diversității sale.

9. NODURI – regia: Daniele Luchetti

cu: Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini, Linda Caridi, Francesca De Sapio
dramă, Italia, 2020, 100′

Napoli, începutul anilor ‘80: căsnicia lui Aldo cu Vanda intră în criză atunci când Aldo se îndrăgostește de tânăra Lidia. Treizeci de ani mai târziu, Aldo și Vanda sunt tot căsătoriți. Un film polițist despre sentimente, o poveste despre loialitate și infidelitate, despre ranchiună și rușine. O trădare, durerea, o cutie secretă, casa devastată, o pisică, glasul celor îndrăgostiți și al celor ce au încetat să mai iubească.

Programul festivalului se găsește aici. Pentru a rezerva un bilet gratuit la NCIR, la Cinema Muzeul Țăranului, click aici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.