Spectacole gratuite pentru copiii refugiaților ucraineni!
Articol de , 8 martie 2022, 11:17
În contextul izbucnirii conflictului militar dintre Federația Rusă și Ucraina, Opera Comică pentru Copii vine în sprijinul persoanelor fizice, asociațiilor și autorităților care care au în grijă familii de refugiați ucraineni prin oferirea de acces gratuit la toate spectacolele din repertoriu, disponibile în aplicația Opera Copiilor, la adresa app.operacomica.ro.
Orice persoană sau organizație care dorește să ofere copiilor refugiați posibilitatea de a viziona spectacole originale de balet, concerte lecție, spectacole de operă, musical și operetă este invitată să completeze formularul acesta: https://forms.gle/HJYPGLAvNg4WRoaQA.
Ulterior, un reprezentant al instituției va intra în contact cu persoana sau asociația respectivă pentru a stabili detaliile tehnice aferente conectării la biblioteca de spectacole ale Operei Comice pentru Copii disponibile online.
„Niciun copil nu ar trebui să treacă vreodată prin ceea ce trec astăzi copiii Ucrainei. Până în acest moment, din mulțimea de refugiați care au tranzitat România în ultimele 10 zile, aproape 50 000 au ales să rămână. 20 000 dintre ei sunt copii. Douăzeci de mii de copii care vor începe o viață nouă într-o țară vecină, căreia învață să îi spună „dim” („acasă” în limba ucraineană). E în puterea fiecăruia dintre noi să-i susținem în a se acomoda cu noua lor realitate, din care de-acum facem parte. Dincolo de granițele lingvistice, ne-am propus să punem arta în slujba comunității și de această dată.
Muzica și poveștile copilăriei sunt un limbaj universal, care apropie oamenii indiferent de limba lor maternă. Tocmai de aceea am încredere că vom reuși să aducem un zâmbet pe chipul copiilor ucraineni prin intermediul spectacolelor Operei Comice pentru Copii, disponibile în aplicația Opera Copiilor. Persoanelor si asociațiilor care au în grijă familii de refugiați le oferim acces gratuit la toate spectacolele noastre din aplicație, cu speranța că în tot acest necunoscut, copiii refugiați mai pot găsi ceva familiar: bucuria poveștilor universale ale copilăriei și muzica ce șterge lacrimile și alină dorul.”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii.
Aplicația Opera Copiilor a fost lansată de Opera Comică pentru Copii în urmă cu aproape doi ani, pe 23 martie 2020, la o săptămână după decretarea stării de urgență în România, prilejuită de pandemia de SARS-Cov-2.
În momentul lansării sale, aplicația Opera Copiilor a constituit o inovație în domeniul programelor interactive pentru copii, fiind prima aplicație de vizionare a spectacolelor și a evenimentelor produse de instituție. Pe parcursul perioadei de stare de alertă, care se încheie mâine, pe 8 martie 2022, aplicația Opera Copiilor a funcționat fără întrerupere, fiind în permanență actualizată, uneori chiar cu o frecvență zilnică.
Încă de la lansare, în aplicația Opera Copiilor au fost disponibile pentru vizionare atât spectacolele din repertoriul instituției, înregistrate la calitate înaltă, cât și emisiuni originale, create de echipa Operei Comice pentru Copii cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor emoționale, educaționale și sociale ale familiilor care nu-și părăseau domiciliul.
De-a lungul celor doi ani de existență, de conținutul aplicației Opera Copiilor s-au bucurat atât familiile care s-au abonat – costul unui abonament este sub 1 leu/zi în funcție de planul de abonare ales – cât și copii din medii defavorizate din România, prin intermediul campaniilor umanitare realizate de Opera Comică pentru Copii alături de instituțiile care îi sunt partenere.
Opera Comică pentru Copii este o instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, condusă din anul 2014 de către soprana Felicia Filip.
Unică în lume prin segmentul de public căruia i se adresează, Opera Comică pentru Copii îi apropie pe cei mici de artă şi cultură, atât prin spectacole de calitate – operă, balet, musical, concerte-lecție, operetă, teatru muzical – cât şi prin diverse proiecte conexe inovatoare precum festivaluri de vară și de iarnă, Atelierele „Micul Artist”, „Magazinul OCC”, Tururile „În Spatele Cortinei”, Programul „Petrecere de ziua de naștere la OCC”, Activitățile „Escape Room” și „Aventura Parc”, dar și „Abonamente” și „Voluntariat”.