VIDEO: Madi Rădulescu – „Oamenii așteaptă de la liderii lor viziune și să fie autentici”!
Articol de dianamatei, 8 martie 2022, 17:54
Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Madi Rădulescu, trainer și coach de echipă.
Pandemia și războiul din Ucraina au scos în față noțiunea de lider. Conducătorii, de echipe și de militari, au trebuit să se mobilizeze exemplar. Nu au făcut-o întotdeauna dar ideea de leadership s-a schimbat. Liderii trebuie să țină cont, acum mai mult decât niciodată, de oameni, spune Madi Rădulescu, trainer și coach de echipă.
„Pandemia a schimbat relațiile în felul în care muncim. Dacă stăm să ne gândim, petrecem la muncă 10 ore, deci viața noastră este munca noastră. Am petrecut 2 ani stând într-un loc în care nu știam dacă muncim sau dormim. Acum situația s-a schimbat. Oamenii nu vin la muncă doar pentu obiective și pachet, oamenii muncesc de oriunde pentru satisfacție și împlinire personală. Pandemia a scos la iveală solidaritatea. A schimbat noțiunea de leadership. Tot ce așteptăm de la oameni, toate sunt aspecte emoționale. Liderul are nevoie să le înțeleagă și să se conecteze la ele”.
Întâlnire nu au mai fost posibile în pandemie, ceea ce a dat peste cap noțiunea de întâlnire „face to face”. Oamenii nu au mai putut socializa, iar șefii au scăpat din mână echipa. Leadership-ul înseamna acum și un altfel de mobilizare.
„Oamenii simt nevoia să socializeze, vor să se întoarcă la echipă, să lucreze împreună dar nu la fel ca înainte. Vor să lucreze de acasă atunci când este nevoie. Putem face team building cu alte activități care să lege echipa. Team building-ul cu sens: voluntariatul de exemplu, descoperind oamenii; legăturile care se fac cu colegii de echipă, în afara serviciului, se activează la nevoie. Voluntariatul a fost și în pandemie. Sunt diferite moduri; de team building”.
Liderul nu e o persoană oarecare. Sau nu ar trebui să fie! Trebuie să fie dintre noi dar trebuie să ne fie și un exemplu.
„Cei care își asumă leadership-ul sunt oameni cu valori puternice, au caracter, arată integritate, autenticitate. Sunt oameni care și-au câștigat dreptul de a conduce. Oamenii așteaptă să se uite la o persoană, care să le inspire un anumit mod de comportament”.
În pandemie am experimentat munca de acasă; un concept total necunoscut la care a trebuit să ne adaptăm. Acum liderul ar trebui să accepte că se poate face în continuare fără să afecteze calitatea muncii. Dar, și aici, depinde de el.
„Munca va rămâne cel mai probabil hibridă și atunci când ne vom întâlni, acea întâlnire va avea caracter de socializare, iar liderul va împrumuta, în mod natural, din centrul echipei. Apoi, foarte mulți conducători au trecut printr-o criză, însă 2 ani de zile este destul pentru ca fiecare să suferim această schimbare. Trebuie să știi ce se întâmplă în echipa ta, apoi munca devine orientată către oameni și trebuie să înțelegi mecanismul uman. Liderul trebuie să caute un scop comun”.
Un lider adună lângă el, de cele mai multe ori, oameni care îi seamănă. Chiar și așa, avem așteptări de la cei care ne conduc. În acest fel, vom putea evita conflictele.
„Oamenii care au valori, se autoorganizează să facă bine. Oamenii așteaptă de la liderii lor viziune și să fie autentici. Să accepte că pot greși și să folosească echipele lor în mod colaborativ. Liderii nu sunt infailibili. Ei trebuie să facă față unor situații dificile”.