Claudiu Crețu (Termoenergetica): Peste 1 miliard de lei lipsă la subvenția pentru termie!

Arhiva

1,1 miliarde de lei mai puțin la subvenția pentru termoficare!

Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Crețu, a declarat astăzi pentru București FM că subvenția la termie prevăzută în bugetul pe anul curent este cu peste 1 miliard de lei mai mică față de suma cerută de către compania bucureșteană de termoficare.
Astfel, în bugetul adoptat de curând de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB), sunt prevăzuți la termoficare numai 987 de milioane de lei, față de 2.112.000, cât ar fi fost necesar, ținând cont de actualul preț al gigacaloriei, aprobat de către ANRE.

Suma prevăzută în buget va ajunge numai pentru primele luni ale acestui an, susține Crețu.
El atrage atenția că problemele financiare ale companiei de termoficare se vor acutiza, în perioada imediat următoare, deoarece încasările de la populație vor scădea, odată cu venirea primăverii.

„Solicitarea noastră a fost de 2 miliarde 112 milioane. (…) Din păcate, în bugetul Capitalei a fost cuprinsă doar suma de 987 de milioane, deci o sumă de 1 miliard 100 de milioane nu a fost cuprinsă în buget. Asta înseamnă că sunt acoperite doar primele luni din an. (…) Deocamdată, suntem cu resursele financiare undeva la minim, cât să putem acoperi cheltuielile curente. O problemă reală va fi în următoarele două luni (…) pentru că, în acel moment, inclusiv încasările noastre de la populație vor scădea, pentru că vine, vine primăvara, și problemele financiare se vor acutiza”, a declarat șeful de la Termoenergetica pentru București FM.

Primăria Capitalei datorii de 600 milioane de lei către Termoenergetica!

Claudiu Crețu mai spune că, în acest moment, Primăria Capitalei are datorii de 500-600 de milioane de lei către Compania Municipală Termoenergetica București. La rândul său, Compania de termoficare are datorii către furnizorii săi, în primul rând către Electrocentrale București S.A., principalul furnizor de energie termică.

Nu se poate moderniza sistemul, nu se pot absorbi fonduri europene!

Subfinanțarea termoficării duce la imposibilitatea de a efectua modernizări ale sistemului de termoficare, dar și la imposibilitatea absorbției de fonduri europene, atrage atenția Claudiu Crețu!

„În acest moment, Primăria (… Municipiului București n.r.) față de Termoenergetica are datorii undeva la Ordinul peste 5-600 de milioane. Spun asta pentru că, în zilele viitoare, încă o factură va ieși din scadență. Deci factura lunii decembrie, ianuarie, februarie nu sunt achitate. (…) Atragem atenția asupra faptului că lipsa de finanțare a acestui sistem e pune în imposibilitatea de a putea face modernizări, de a putea depune proiecte pentru fonduri europene, de a folosi fonduri europene și evident că sunt probleme financiare care se pot acutiza, în perioada de vară”, a declarat directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.