LIVE Hartă, foto & video: A 14-a zi de RĂZBOI în Ucraina!

UPDATE 16.00 – O evacuare planificată a civililor din oraşul ucrainean Izium, din regiunea de est Harkov, a fost oprită miercuri de bombardamentele ruseşti, a afirmat guvernatorul regional Oleh Sinehubov într-o postare online. „Autobuzele încă aşteaptă la intrarea în Izium”, a scris el, adăugând că negocierile cu ruşii sunt în curs, cu sprijinul Crucii Roşii.


UPDATE 15.30 – Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, miercuri, că centrala nucleară de la Cernobîl va fi realimentată cu energie electrică de la generatoare de rezervă timp de două zile. După aceea, însă, sistemul de răcire al instalaţiei de stocare a combustibilului nuclear uzat va fi oprit, ceea ce ar putea genera scurgeri radioactive – potrivit ministrului. „Singura linie electrică ce alimentează Centrala Nucleară Cernobîl şi toate instalaţiile sale nucleare, controlate în prezent de armata rusă, este avariată. Centrala nucleară de la Cernobîl este deconectată. Fac apel la întreaga comunitate internaţională să ceară Rusiei încetarea imediată a focului şi să permită echipelor de reparaţii să reia alimentarea cu energie cât mai curând posibil” – a scris Kuleba pe Twitter.

Acesta a avertizat că generatoarele diesel de rezervă au o capacitate de alimentare de 48 de ore. „Războiul barbar al Federaţiei Ruse ameninţă întreaga Europă. Putin trebuie oprit imediat!” – a adăugat Dmitro Kuleba.


UPDATE 13.00 – Operatorul care gestionează transporturile de energie electrică în Ucraina, Ukrenergo, a anunţat că din cauza acţiunilor invadatorilor ruşi, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată.

Luptele continuă în zona respectivă, ceea ce face imposibilă demararea reparaţiilor şi restabilirea alimentării cu energie electrică a centralei. „Ukrenergo monitorizează situaţia şi va informa despre orice modificare survenită” – se arată într-un comunicat.

RBC aminteşte că Centrala Nucleară Cernobîl a fost capturată de invadatorii ruşi în prima zi a invaziei în Ucraina, pe 24 februarie. Sistemele de monitorizare a materialelor nucleare de la Cernobîl au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.


UPDATE 10.30 –  Polonia este gata să acţioneze pentru a furniza avioane de luptă MiG-29 Ucrainei, însă numai în baza cadrului NATO – a declarat miercuri un consilier al preşedintelui polonez, după ce Statele Unite au respins propunerea Poloniei de a pune aceste avioane la dispoziţia Washingtonului. „SUA nu vor ca aceste avioane să plece în Ucraina de la baze americane” – a declarat Jakub Kumoch, pentru postul public de televiziune TVP Info. „Polonia este gata să acţioneze, însă numai în interiorul cadrului alianţei, în baza cadrului NATO.”


UPDATE 09.30 – Apărarea aeriană ucraineană „se bucură de un succes considerabil împotriva avioanelor de luptă moderne ale Rusiei”, a scris Ministerul britanic al Apărării pe pagina sa de Twitter. În cea mai recentă actualizare a informaţiilor legate de invazia Rusiei, ministerul afirmă că Ucraina a împiedicat, „probabil”, Rusia, de la „atingerea oricărui grad de control al aerului”. „Luptele continuă la nord-vest de Kiev, iar forţele ruse nu reuşesc să înregistreze vreun progres semnificativ”, se precizează în comunicat.

Într-o informare separată, publicată miercuri, ministerul britanic avertizează că oraşele ucrainene Harkiv, Cernihiv, Sumi şi Mariupol sunt, în continuare „încercuite de forţele ruse şi continuă să îndure bombardamente intense ale forţelor ruse”.


Continuă războiul în Ucraina.

Trupele ruse lansează în continuare atacuri de rachete asupra capitalei Ucrainei. Rușii organizează asaltul asupra Kievului, implicând numeroase unități și subunități de trupe militare.

De atacuri sunt vizate și oraşele Sumi, Harkov, Mariupol, Mikolaiv și Cernihiv.

În mai multe orașe bombardate de ruși ar trebui să aibă loc o oprire a focului pentru începerea operațiunilor de evacuare a civililor. Amintim că precedentele încercări de evacuare au eșuat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.