De ce expertizăm dacă nu consolidăm…?
Articol de Mircea Apostolescu, 10 martie 2022, 14:27
AMCCRS expertizare clădiri cu risc seismic fără consolidare
Primăria Capitalei anunță că a demarat „un amplu program de expertizare tehnică pentru 200 de clădiri, care totalizează aproximativ 500.000 de mp suprafață construită”.
Acordul-cadru încheiat de către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) se va întinde pe o perioadă de doi ani.
În perioada imediat următoare vor demara lucrări de expertizare tehnică pentru 20 de clădiri situate pe bulevardele Magheru, Mihail Kogălniceanu și Alexandru Obregia, pe Calea Moșilor, pe străzile General Gheorghe Manu, Tunari, Corbeni, Spătarului, Domnița Anastasia, Dragoș Mladinovici, Ion Maiorescu, Floare Roșie, Băiculești, dar și pe Aleea Vergului, întrarea Vasile Păun.
Conform profesorului Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și părintele consolidării imobilelor cu risc seismic din România, urgența ar fi consolidarea clădirilor deja expertizate și înscrise în clasa întâi de risc seismic, clădirile cu bulină roșie.
„Pentru că s-a vehiculat ideea să mărim numărul de expertize, să expertizăm vreo 500 de mii de metri pătrați, dar pentru ce să expertizăm, atâta vreme cât noi nu le-am rezolvat pe acestea? Dacă expertizăm așa, vom ajunge la o situație în care amplificăm treaba, speriem lumea, iar noi, cei care avem obligația să le rezolvăm, nu le rezolvăm. Deci, primul lucru, să ne oprim la peste P+4, să dăm drumul la aceste lucrări, să dăm Comisiei Naționale de Inginerie Seismică puterea deplină să stabilească, din punct de vedere tehnic, ce trebuie făcut și, după aceea, să trecem la consolidare, în funcție de banii pe care îi avem„, explică profesorul Noica.
Tot conform profesorului Noica, prioritatea consolidării sunt clădirile mai înalte de P+4, construite în perioada 1890-1940. Asta deoarece, în această perioadă, nu existau norme seismice, iar cutremurul din 1940 a fost foarte puternic.
„Am spus, trebuie să ne ocupăm în continuare de clădirile făcute P+5, P+6 între anii 1890 și 1940, când a fost primul cutremur și n-aveam norme seismice. Și aceste clădiri, din datele de la Statistică, sunt, în București, vreo 300. Sunt numai vreo 140 expertizate și băgate în lucru. Deci, noi, dacă am vrea să facem ceva, trebuie să ne oprim la acest grup de 300, să facem niște proiecte ca lumea”, explica fostul ministru al Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.
De menționat este faptul că, în prezent, Compania Municipală de Consolidări, care a reușit, în perioada 2018-2020 consolidarea și restaurarea a circa 20 de clădiri și fațade, se află în insolvență și mai multe imobile, printre care cele din Știrbei Vodă 20 și Biserica Enei 14 sunt finalizate în proporție de peste 90%, dar locatarii nu se pot muta în ele din cauza relei credințe manifestate de către AMCCRS în relația cu Compania Municipală de Consolidări.