„Strălucește” – o carte despre talente ascunse dar și curajul de a le arăta!
Articol de cristina.toma, 11 martie 2022, 18:35
Dacă aveți copii timizi sau chiar pe dumneavoastră ca adult timiditatea vă chinuie, atunci cartea „Strălucește!”, scrisă la patru mâini, de J.J. & Chris Grabenstein și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru acest weekend și pentru săptămâna care urmează.
Cartea o are ca eroină pe Piper-Nellie Dumont Frisse care știe ce ar vrea să devină: astronaut, astronom și prezentatoare de emisiuni. Totuși, ea știe că acestea sunt doar vise.
Pentru că ce faci atunci când familia ta este formată din oameni talentați, cel puțin unul dintre ei reușește să strălucească, iar tu nu ai moștenit nici măcar o zecime din talentul lor? Te ascunzi? Îți faci autocritica? Te resemnezi?
Se pare că ea știe deja răspunsul: unii oameni sunt născuți să strălucească, iar ea nu se numără printre aceștia, dar îi poate ajuta pe cei din prima categorie. De aceea ea se află în culise la un concurs de coruri unde tatăl ei, Marcus Milly, este profesor de muzică și dirijor de cor la școala gimnazială Fairview.
Concursul se desfășoară pe scena sălii de spectacol municipal, unde sunt prezente coruri de la școli de stat și particulare, unele foarte bine cotate, și, de asemenea, sunt prezenți și reporteri de la mai toate televiziunile și publicațiile locale.
Coriștii, îmbrăcați în costume și culori diferite, din materiale diferite, în funcție de bugetul fiecărei școli, stau în culise așteptând să intre în scenă și analizându-se între ei cu ironie.
Pentru Marcus, tatăl ei, acest concurs era foarte important. Deși conducea corul școlii de mulți ani și participase cu entuziasm la concurs în fiecare an, niciodată nu ajunsese în finală doar din cauza unor amănunte mici. De pildă, un corist tușise chiar în timpul refrenului. Însă acum totul trebuia să fie impecabil așa că fiica lui se oferise să fie asistenta lui de culise, mai ales că nu avea voce să cânte nici în corul condus de tatăl ei.
Piper nu învăța la aceeași școală unde tatăl ei preda, așa că tot nu ar fi putut să îl ajute mai mult. Însă nici rolul de asistentă de culise nu era simplu. Pe lângă faptul că trebuia să aibă grijă ca fiecare corist să arate impecabil, trebuia să aibă grijă și de vocile lor, să fie gata prin preajmă cu un pahar de apă la temperatura camerei. Piper se putea face aproape invizibilă.
Comentariile răutăcioase pe care le aude la adresa tatălui ei de la niște eleve de la vestita școală Chumley, denumită pompos „Școala de Elita Chumley”, o supără dar ea continua să își facă datoria. Nu avea de unde să știe că peste puțin timp și ea va fi eleva aceleiași școli.
Tatăl ei, Marcus Meyer, era un profesor de muzică și un dirijor de cor pasionat. Mama era tot muziciană și încă ridica sala în picioare și provoca ropote de aplauze. Fetița nu avea talent la muzică dar făcea cu plăcere multe alte lucruri.
Se resemnase cu faptul că ea va fi unul dintre acei oameni care se va pierde în mulțime. Cu toate acestea, nu s-a simțit bine deloc atunci când niște elevi de la Școala de Elită Chumley au făcut comentarii ironice la adresa tatălui ei. Și s-a abținut cu greu să nu le răspundă așa cum se cuvenea.
Însă toată situația ei avea să se schimbe când tatăl și fiica se trezesc amândoi chiar la Chumley adică „școala din acea parte a orașului unde există un country club cu teren de golf și unde toate casele arată ca niște palate înconjurate de stejari imenși”.
Și, mai mult decât asta, acolo fiecare elev pare să exceleze în ceva și să fie chiar mândru de asta. Piper este convinsă că nu se va putea integra și continuă o vreme să rămână în umbră.
Totul până când un elev misterios anunță un nou mare premiu. Întreaga școală se dă peste cap pentru a-l obține. Piper este convinsă că nu are nicio șansă, dar își schimbă atitudinea și, chiar și spre surprinderea ei, descoperă că are mai multe talente decât își închipuia.
Plin de umor, de miez, de știință, de posibilități nenumărate și de mari întrebări, romanul „Strălucește!” este o poveste despre a-ți găsi locul în Univers, o poveste despre a-ți da seama cine ești și cine vrei să fii dar și despre prietenie, bunătate și solidaritate, care sunt mai importante decât orice premiu.
Se pot spune multe despre cartea scrisă de J.J. & Chris Grabenstein , dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.