Ce au decis consilierii locali din sectorul 3!
Articol de bucurestifm, 14 martie 2022, 16:37
Sedinta ordinara pentru consilierii sectorului 3, a avut 11 proiecte de hotarare inscrise pe ordinea de zi. S-a inceput cu votarea a trei Planuri Urbanistice de Detaliu pentru constructii mixte (birouri, locuinte, comert) pe strazile Ion Pillat, Postavarul si Victor Brauner. Toate aceste proiecte au fost respinse in sedinte anterioare.
Intrucat, la nivelul capitalei, au fost anulate, in 2021, Planurile Urbanistice Zonale, consilierii locali ai sectorului 3 au decis sa respinga acest tip de proiecte, astfel ca nici de aceasta data proiectele nu au fost aprobate.
Au urmat alte proiecte de hotarare cu repetitie, cele supuse votului in cel putin 5 sedinte anterioare. Toate aceste proiecte au fost respinse din nou.
Proiectul campion din punctul de vedere al prezentei pe ordinea de zi, de 8 ori pana acum, este “Amenajarea unei structure urbane integrate natural prin reorganizarea traficului auto pe B-dul Unirii – Tronson Piata Unirii – Piata Alba Iulia” i-au fost propusi spre aprobare indicatorii tehnico-economici in cuantum de 865 milioane lei. Conform planului, pe transonul Piata Unirii – Piata Alba Iulia va fi amenajata o zona exclusiv pietonala, la nivelul solului, pe intreaga trama stradala, energic si intens inverzita. Conform datelor anexate, aici se vor putea organiza activitati de entertainment, leisure si / sau comerciale. Traficul auto va fi directionat pe trei niveluri subterane: primul subsol va fi dedicat parcarii autovehiculelor si accesului catre acestea, al doilea subsol va prelua circulatia de pe strazile adiacente bulevardului prin asigurarea racordarii cu acestea si amenajarea de parcarii si accese pentru acestea, iar al treilea subsol va prelua circulatia de pe bulevardul principal – B-dul Unirii, prin amenajarea de benzi de circulatie pe doua sensuri de deplasare. Costul estimat al investitiei este de 865 milioane de lei. Din nou, proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali.
Cu 6 prezente anterioare si tot atatea respingeri este si proiectul de hotarare prin care se doreste extinderea perioadei de gratie pentru sumele avansate de catre Sectorul 3 pentru asigurarea contributiei proprii a asociatiilor de proprietari privind eficientizarea blocurilor de locuinte. Propunerea primarului este ca termenul initial de 6 ani sa fie prelungit la 9 ani cu 1 an perioada de colectare. Este a 6-a oara in ultimele trei luni cand acest proiect ajunge la vot. Conform declaratiilor primarului Negoita, se spera ca in cei trei ani ramasi sa fie gasita o solutie ca locatarii sa nu mai plateasca cota parte a lucrarii iar costurile sa fie suportate integral din bugetul primariei. Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali. Facem precizarea ca si acum legea permite locatarilor in situatie de risc sau cu venituri sub venitul mediu pe economie sa beneficieze de gratuitate in baza unor documente justificative. Trebuie spus ca pana acum trebuia inceputa actiunea de strangere a sumelor datorate, impunerea la fiecare sedinta a acestui proiect putand fi interpretata si ca o tergiversare a acestei activitati. Intr-o sedinta anterioara, primarul Negoita a promis ca va incerca sa faca rost de fonduri europene sau bugetara pentru a reduce contributia locatarilor de la 20% la 1,5%.
Un alt proiect de hotarare cu revenire, astazi a saptea oara, este si cel prin care se propune ca Societatea SD 3 Salubrizare si Deszapezire S3 SRL sa doneze catre Municipiul Bucuresti si in administrarea Consiliului Local Sector 3,un teren de 4 ha plus cota parte de 12,67% dintr-un alt teren, ambele situate pe str Victor Brauner cu conditia ca aici sa fie amenajate unitati de invatamant: cresa/gradinita/scoala primara. Proiectul a fost respins.
Prezent pentru a treia oara pe lista cu proiecte, nici de aceasta data nu a fost aprobata achizitionarea de catre Societatea SD3 Salubrizare si Deszapezire S3 SRL a unui echipament pentru infoliat baloti RDF in valoare de 192500 de euro.
Proiectul prin care era propusa, pentru a opta oara intr-o sedinta de consiliu, vanzarea terenului din B-dul Basarabia 256, zona Faur, teren apartinand Societatii Smart City Invest S3 SRL, nu a fost aprobat. Este vorba despre un teren de aproape 31 ha, dobandit, in 2018, printr-un contract de vanzare-cumparare de la o alta societate administrata de Consiliul Local Sector 3, Administrare Active Sector 3 SRL.Nici de aceasta data proiectul nu a trecut.
Proiectele de hotarare ce au urmat vizau treburi administrative: pentru Societatea Internet si Tehnologie inchirierea suplimentara de spatii pentru birouri si arhiva, unul dintre putinele proiecte aprobate si prelungirea contractului de prestari servicii dintre Societatea SD Salubritate su Dezapezire S3 SRL si Societatea Eco Sud SA. Acest ultim proiect nu a trecut de vot intrucat nu respecta legea achizitiilor publice, iar hotararea de consiliu nu poate incalca legile organice.
Ultimul proiect de hotarare de pe ordinea de zi este si el cu revenire: aprobarea unei achizitii de peste 18 milioane de lei de catre Societatea Algorithm Constructii S3 SRL pentru furnizarea de carcase pentru piloni forati, tevi ultrasonic, tobe de injectie si otel beton fasonat pentru trei obiective de investitii. Justificarea volumului mare de material a fost cresterea continua a pretului la materialele de constructii. Cele trei proiecte de investitii sunt: Pasajul suprateran din Zona Catelu, Pasajul auto din zona Drumul Intre Tarlale si Pasajul din zona comerciala Pallady. De aceasta data, proiectul a fost votat pozitiv.