LIVE Hartă, foto & video: RĂZBOI în Ucraina!

UPDATE 18.45: Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă instanţă ONU, a dispus ca Rusia să-şi suspende imediat operaţiunile militare în Ucraina. Curtea susține că utilizarea forţei ruse ridică probleme foarte grave de drept internațional. Deși deciziile Curții sunt obligatorii, aceasta nu are instrumentele necesare pentru a le impune.

Update 16:00: Președintele rus a luat cuvântul după ce președintele Zelenski s-a adresat Congresului SUA. Putin a lovit în Occident pentru că are „obiective geopolitice care nu includ o Rusie puternic independentă”. El a adăugat că Occidentul încearcă să „anuleze” Rusia.

Foto: Alexei Nikolski, Sputnik, Kremlin Pool via Agerpres

………………………………………………………………………………………………..

Update 15:07: Zelenski pledează cauza Ucrainei la Washington. Acesta a fost aplaudat în Congresul american.

captura

………………………………………………………………………………………………….

Update 14:10: Asistentele ucrainene stau într-o clinică improvizată într-un subsol rezidențial la marginea orașului Kiev, unde au grija de 21 de copii. Părinții copiilor nu au cum să aibă grijă de ei din cauza războiului.

……………………………………………………………………………………………………

Update 13:30: Primarul din Skadovsk a fost răpit, potrivit ministrului de externe al Ucrainei. Oleksandr Yakovlyev și adjunctul său, Yurii Palyukh, au fost luați astăzi.

Rusia a susținut că este în controlul întregii regiuni Herson acum.

Nu este prima dată când oficialii ucraineni au fost răpiți de la începutul războiului.

Se spune că primarul orașului Dniprorudne din sudul țării, Yevheniy Matvieyev, și primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, au fost de asemenea răpiți.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 12:50: Țările de Jos (Olanda) și alte țări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei, chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ținta atacurilor rusești, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren: „Ucraina are dreptul să se apere, vom continua să o sprijinim”.

Declaratia vine după ce Rusia a avertizat în weekend că transporturile militare occidentale către Ucraina ar putea fi privite ca „ținte legitime” pentru atacuri.

………………………………………………………………………………………………….

Update 12:30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a admis miercuri că Alianţa Nord-Atlantică are „responsabilitatea” de a se asigura că războiul din Ucraina nu se extinde dincolo de frontierele acestei ţări şi a recunoscut că acest conflict va avea consecinţe „de durată” pentru securitatea aliaţilor, transmite EFE.

„Este responsabilitatea NATO de a se asigura că această criză nu se intensifică dincolo de Ucraina şi acesta este şi motivul pentru care am sporit prezenţa (militară) pe flancul estic al Alianţei”, a declarat Stoltenberg, în prezenţa ministrului apărării american, Lloyd Austin, înaintea reuniunii extraordinare a miniştrilor apărării din NATO care se desfăşoară miercuri la Bruxelles.

arhiva

……………………………………………………………………………………………..

Update 11:11: Serghei Lavrov a afirmat miercuri că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt uşoare, dar a adăugat că sunt speranţe privind un compromis, relatează Reuters.

„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noştri. Ei spun că negocierile nu sunt uşoare din motive evidente. Dar există oarece speranţe de a ajunge la un compromis”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de ştiri RBC.

El a menţionat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.

Şeful diplomaţiei ruse a precizat însă pentru RBC că mai sunt şi alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina şi libertatea de exprimare.

………………………………………………………………………………………………………

Update 10:50: Procurorul ucrainean, Iryna Venediktova, a oferit o actualizare devastatoare a numărului de copii uciși în timpul războiului de până acum.

Forțele rusești au vizat peste 400 de școli și 59 dintre acestea au fost distruse, a declarat procurorul general Iryna Venediktova.

………………………………………………………………………………………………..

Update 10:20: Forțele ucrainene efectuează contra-ofensive în „mai multe zone operaționale”, a declarat consilierul prezidențial Myhailo Podolyak. El nu a dat detalii suplimentare.

……………………………………………………………………………………………….

Update 10:00: Trupele rusești au ocupat un spital în orașul Mariupol și 500 de persoane sunt ținuți ostatici acolo.

Prim-ministrul adjunct al Ucrainei, Olha Stefanishyna, a declarat într-o actualizare că forțele rusești trag acum din spitalul capturat, amenințând coridorul umanitar.

Până acum, aproximativ 20,000 de civili au reușit să părăsească orașul asediat în mașini private.

……………………………………………………………………………………………….

Update 9:29: Poliţia de Frontieră informează că, marţi, prin punctele de frontieră, au intrat în România 58.405 de persoane, dintre care 15.212 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 10,5% faţă de ziua precedentă).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 15 martie, ora 24:00, la nivel naţional, au intrat în România 440.998 cetăţeni ucraineni.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 9:00: Bombardamentul capitalei a continuat peste noapte. Serviciul de urgență de stat al Ucrainei a declarat că două persoane au fost rănite și lucrează în prezent pentru a găsi supraviețuitori.

Trupele rusești încearcă să încercuiască orașul, dar au făcut puține progrese în ultimele zile. În schimb, Rusia și-a intensificat atacurile aeriene asupra Kievului.

……………………………………………………………………………………………………

Războiul continuă în Ucraina. Sirenele antiaeriene răsună în mai multe oraşe ale Ucrainei, între care şi capitala Kiev. Potrivit CNN, explozii puternice au fost auzite în suburbiile Kievului.

Probleme sunt și la Liov, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Dnepr.

Forţele inamice ruse nu au reușit să avanseze mult în centrul țării, deși continuă bombardamentele.

Ieri, aproximativ 20.000 de persoane au putut părăsească orașul Mariupol, aflat sub asediul forţelor ruse, folosind un culoar umanitar.

Pe de altă parte, astăzi, ar urma să continue negocierile între cele două părți. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că i s-a transmis, după ultima rundă de discuții cu Rusia, că poziţiile sună ”mai realist”, dar este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.