VIDEO: Marian Rădună – „Avem nevoie de oameni să găsim soluții”!
Articol de dianamatei, 16 martie 2022, 17:41
Invitatul emisiunii În Comunitate de astăzi a fost Marian Rădună, vicepreședinte Geeks for Democracy.
Lumea asiată, în aceste zile, la cea mai aprigă confruntare armată de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Scena armată a lumii este ocupată de Rusia și Ucraina.
Din Ucraina se fuge din calea războiului; oamenii sunt terorizați și au plecat, cu ce au putut, din calea morții. Cei mai mulți pleacă în lumea largă să scape de teroare, însă până în lumea largă, oameni trec pe la noi, prin România, iar românii nu au ezitat să dea o mână de ajutor, fiecare cu ce și cum a putut.
ONG-uri, autorități, oameni simpli au reușit să dea o rază de speranță. Geeks for Democracy, de exemplu, a lansat primul call center de suport pentru refugiații din Ucraina, care va funcționa în română, engleză și ucraineană. Peste 400 de persoane au răspuns apelului de voluntariat. Numărul de telefon este 0377.300.300, spune Marian Rădună vicepreședinte Geeks for Democracy.
„E nevoie în continuare. Sunt 80 de voluntari, 30 cunosc limbile rusă și ucraineană. Se lucrează toată ziua. Avem nevoie de oameni să găsim soluții. Noi avem și oameni veniți din Republica Moldova care ne ajută: studenți și medici. Oamenii vor să știe ce drepturi au, de ce documente au nevoie, dacă pot fi ajutați cu alimente și cazare”.
Ucrainenii care ajung aici au nevoie de sprijin, de informații clare și de ajutor concret.
„Sunt 2 tipuri de ajutor: informarea; de multe ori informațiile nu sunt clare. Apoi ajutorul: ei cer servicii medicale, noi îi redirecționăm unde trebuie, de exemplu. Mulți nu mai au nimic. Ar trebui să ne punem în situația lor”.
Niciodată nu este prea târziu să ajutăm și să ne implicăm. Pașii sunt simpli.
„Avem un formular unde se înscriu voluntarii: https://taras.g4d.ro/. De acolo, colegii mei îi direcționează. Avem semne puse peste tot. Pe lângă frontieră, vom merge în centrele puse la dispoziție de Primăria Capitalei. Ne adaptăm și ajutăm. Suntem disponibili din 10 martie. Doar la vama de la Siret sunt semne. Nu știam dacă vom strânge voluntarii. Suntem activi de la 8 la 22”.
Când oferi ajutor, nu există nație, țară, credință…Lăsăm totul la o parte și suntem doar…oameni.
„Sunt și 9 voluntari din Ucraina. Avem o mamă cu fetița care au fugit din calea războiului. Sunt coordonați de voluntari care știu limba. Oamenii sunt foarte faini și ușor, ușor sper să ne mărim echipa. Nu contează naționalitatea, suntem oameni. Lucrurile s-au așezat prin solidaritate”.