Chanel, istoria celebrei case de modă – un mic ghid al stilului și o aventură marca Emma Baxter – Wright!

„Stilul este omul însuși” ne spunea Georges-Louis Leclerc, baron de Buffon, naturalist, matematician, biolog, filosof şi scriitor francez, din secolul al XVIII-lea.

Cu toții știm fără să ne-o zică nimeni că omul este ființa cea mai greu de înțeles de pe pământ și, poate din tot universul. Cu toate acestea nimic nu este mai fascinant decât a descifra personalitatea dar și mentalitatea oamenilor care s-au remarcat în istorie.

Tocmai acest lucru ni-l propune și Emma Baxter -Wright, în cartea „Micul ghid al stilului Chanel”, apărută în traducere românească la editura RAO.

Gabrielle Chanel, pentru prieteni și istorie  „Coco” nu doar că s-a remarcat prin stilul ei, ci a și reușit să schimbe stilul unui întreg continent. Și nu doar stilul vestimentar, ci și mentalitatea, iar unii spun că și istoria. A reușit, chiar dacă nu s-a născut nici prințesă și nici regină dar a avut ambiție și a știut ce vrea.

Gabrielle Chanel s-a născut într-o familie săracă, iar după moartea mamei ei, tatăl le-a lăsat pe ea și pe surorile ei la o mânăstire ce avea și un orfelinat pentru fetițe.

După ce va împlini 18 ani este angajată la un magazin de stofe, tricotaje și lenjerie. Începe să fie atrasă de scenă și să cânte prin unele cafenele din oraș. Un cântec despre un cățeluș „Coco” ce fusese pierdut de stăpâna lui îi va atrage porecla Coco, dar pe care ea o va transforma cu timpul în renume.

Va rămâne în istoria modei cu numele de Coco Chanel. Frumusețea dar și felul ei de a fi băiețoasă, total opusă idealului de personalitate feminină din primii ani ai secolului 20, nu vor trece neobservate. Era mai ales ambițioasă și făcea lucrurile nu așa cum „se cuvenea”, ci așa cum dorea ea. Și mai presus de toate avea o minte brici pe care a știut să o folosească.

Nu a dorit să fie niciodată întreținuta cuiva, deși a avut prieteni puternici și bogați care și-ar fi dat și viața pentru ea.

A luat elementele modei masculine și le-a conferit feminității și a creat astfel un cod vestimentar democratic care promova libertatea, egalitatea și clasicismul rafinat.

A înțeles valoarea poveștilor din jurul numelui său întrețesute cu propriile mijloace și și-a jucat rolul în mod strălucit, îmbinând cariera cu legenda.

Desigur, i s-au consacrat și alte cărți – de la ficțiune la cele de istorie, filme – de la cele artistice la cele documentare – și numeroase studii.

Însă Emma Baxter-Wright a reușit să înțeleagă lumea lui Chanel mai bine decât alții și nu este de mirare, deoarece ani de zile a fost jurnalist și editor de modă la publicații precum  Cosmopolitan, The Face, Marie Claire, The Lady și New York Observer. De altfel, și celelalte cărți pe care le-a scris sunt dedicate tot istoriei, conceptelor și personalităților modei.

„Micul  ghid al stilului Chanel” elegantă și bogat ilustrată, care ne prezintă viața uneia dintre cele mai influente creatoare de modă din istorie, urmărește nu doar evoluția și inovațiile celebrei franțuzoaice, ci ne învață ceva mai mult: că nu contează de unde ai venit și cum ai venit, dar contează, chiar dacă nu este ușor, ceea ce faci și unde ajungi.

Se pot spune multe despre cartea lui Emma Baxter-Wright dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.