Ziua Mondială a Somnului!
Articol de arionmihaela, 18 martie 2022, 17:32
Aproximativ 75% dintre copii și 70% dintre adulți folosesc dispozitive electronice în dormitor sau în pat. Cercetătorii sunt de părere că lumina albastră și lipsa de melatonină pot reduce timpul petrecut în somn cu unde lente și REM.
Specialiștii atrag atenția de Ziua Mondială a Somnului că aceste două etape ale somnului sunt cruciale pentru sănătatea mentală și fizică.
O consecință a lipsei de somn poate fi afectarea memoriei. În cazul adolescenților pierderile de câte patru ore de somn în șase zile, sau un somn cu o durată mai scurtă de șase ore pe noapte determină tulburări ale metabolismului glucidic cu instalarea în timp a obezității și a diabetului zaharat.
Somnul de calitate slabă poate duce, în timp, la somnolență cronică în timpul zilei, care poate influența profund sănătatea și calitatea vieții. Pandemia și contextul social actual impune o reevaluare a modului în care pneumologul va interveni în diagnosticul tulburărilor de somn este de părere managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler.
Beatrice Mahler a adăugat că este important ca o persoană adultă să doarmă 7 ore pe noapte pentru a avea un organism care să funcționeze în parametrii de echilibru și pentru o activitate eficientă pe parcursul zilei. Totodată, este bine să se evite activitățile fizice intense înainte de ora de culcare, iar camera în care se doarme să aibă o atmosferă liniștită.