VIDEO: Screening național pentru cancerul de colon

ROCCAS II – așa se numește proiectul cofinanțat din fonduri europene, pentru testarea, diagnosticarea și tratamentul precoce al cancerului de colon.

Deși cancerul este o boală care determină o mortalitate ridicată la nivel mondial, totuși există tipuri de cancer care, depistate la timp, beneficiază de tratament și rezultatele sunt foarte bune- cancerul colorectal este unul din aceste tipuri.

Proiectul aduce până la sfârșitul anului 2023 o metodă de testare simplă, neinvazivă, nedureroasă, accesibilă inclusiv celor neasigurați; în cazul în care se depistează o problemă, pacientul este trimis să facă în continuare, gratuit, analize specifice.

Înscrierea în program va fi făcută prin intermediul medicilor de familie. După cum a declarat dna dr.Daciana Toma, coodonator medical al proiectului pentru regiunea București-Ilfov, intenția este ca la finalul anului viitor, rezultatele obținute în urma acestui screening național să oblige guvernații să adopte un program național de testare și depistare precoce a cancerului colorectal. In acest moment, România și Bulgaria sunt singurele țări din Europa care nu au un astfel de program.

Ce presupune această testare, cine poate fi înscris, de ce este importantă această analiză și unde este trimis pacientul care se dovedește a avea probleme, aflați la Întâlniri Capitale, din dialogul Ioanei Brușten cu dr.Daciana Toma, medic de familie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.