Legea care prevede închiderea, la a doua abatere, a unităților care vând produse din tutun minorilor a fost promulgată!

Foto: Adriana Baciu

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, potrivit Agerpres, actul normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum și a Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială.

Nerespectarea interdicției de a vinde produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani se sancționează cu „amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere, iar săvârșirea unei noi contravenții se sancționează cu amenda contravențională de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității”.

Actul normativ dispune și suspendarea activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile și în cazurile de servire cu băuturi alcoolice consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate și a minorilor. De asemenea, este sancționat consumul de băuturi alcoolice pe drumuri publice, în parcuri, pe stadioane și terenuri sportive, în instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private, sau alte locuri prevăzute de lege.

Legea prevede măsuri prin care operatorii economici care comercializează băuturi alcoolice și produse din tutun să fie constrânși să respecte legislația potrivit căreia este interzisă vânzarea acestor produse către minori, precum și pentru descurajarea copiilor și adolescenților să cumpere aceste produse.

Contravențiile vor fi constatate de către reprezentanți ai Poliției locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne, care vor aplica și sancțiunile corespunzătoare.

Autor: Bogdan Verman

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.