VIDEO: Ana Maria Agiu – „Este necesar să avem grijă de apele subterane”!

Invitata de astăzi a emisiunii „În Comunitate” a fost Ana Maria Agiu, reprezentat Apele Române.

De Ziua Mondială a Apei îi conștientizăm importanța. În special a apelor subterane. Pentru că trebuie să realizăm că nu le avem pentru veșnicie și depinde de noi sa le păstrăm cât mai mult timp. Sunt ale noastre, ale tuturor, dar trebuie să le împărțim. Mai mult, sunt de neînlocuit în caz de necesitate, spune Ana Maria Agiu, reprezentat Apele Române.

„Este sursa de importanță strategică. Mai mult de jumătate din locuitorii planetei se alimentează din această resursă. Este importanta atât pentru viața noastră, cât și pentru sistemele acvatice; atenuează schimbările climatice. Sunt sigure pentru consum când le captăm din zone asigurate”.

Apele subterane mai au un avantaj.

„Poluarea se produce mai greu, după ce se poluează apele de mica adâncime. Dar dacă se întâmplă, de multe ori este un proces ireversibil. Este necesar atât autoritățile locale, cât și noi, să avem grijă de apele subterane. Măsurile de protecție sunt: necesitatea rețelelor de canalizare, modernizarea stațiilor de epurare, gestionarea deșeurilor, stocarea a gunoiului de grajd și a îngrășămintelor chimice. Consumatorii trebuie să aibă zone de protecție, terenuri exploatate cu restricții”.

Ca și în cazul poluării aerului, contribuim la poluarea apelor subterane. De cele mai multe ori o facem voit, pentru că sunt ceva ani de când ni se explică, de exemplu, să nu mai aruncăm uleiul din gospodărie la chiuvetă.

„Uleiul este una dintre substanțele care se curăță cel mai greu. Trebuie depozitat în recipiente și dus la stațiile de reciclare. Există companii care au adevărate campanii în acest sens. Este substanța care rămâne cel mai mult în apă, iar depoluarea este extrem de dificilă”.

Avem apă! Noi, aici, la noi acasă. Sunt oameni care nu au, iar specialiștii ne spun că apa poate…seca.

„Aceste rezerve nu sunt inepuizabile. Am crezut, mult timp, că apa este o resursă pe termen nelimitat. Însă globalizarea și poluarea ne fac să credem că este necesar să gospodărim în mod durabil această resursă. Să nu aruncăm gunoaiele în locuri nepermise și să consumăm cât mai putin plastic”.

România are un plus și la acest capitol, al apelor subterane. Avem apă pură.

„Cascada 7 Izvoare din Munții Bucegi. Este una dintre cele mai pure ape din Europa. Apa țâșnește dintr-un izvor despre care se spune că nu a secat niciodată. A fost testată și s-a constatat că nu are niciun fel de bacterie. Aceste proprietăți ar fi date de faptul că, fie că apa trece printr-un punct magnetic, fie că trece printr-un zăcământ de argint”.

Apele Române sună adunarea! O inițiativă vrea să ne facă să conștientizăm importanța apelor subterane și câtă grijă trebuie să avem de ele.

„Un montaj video în care am reunit personalități din mediul guvernamental, de exemplu ministrul Tanczos Barna dar și reprezentanți ai societății civile și români valoroși: David Popovici și Avram Iancu. Transmit un mesaj că apa este o resursă limitată și trebuie să conștientizăm că apa subterană este o rezervă strategică. Am identificat categorii diferite de public. Acest mesaj, de a aduce la suprafață invizibilul a fost în mai multe moduri: aducem la suprafață apa dar avem grijă de ea, iar oamenii trebuie să facă o schimbare în modul de a se comporta cu apa”.

Un semnal de alarmă este tras și la nivel mondial. Și puteți intra în această campanie.

„O inițiativă la nivel mondial care încurajează pe toți oamenii să se ducă să filmeze o anumită apă și să vorbească despre ea. Să răspundă la câteva întrebări simple: ce este apa subterană, cum avem grijă de ea…La finalul anului, vor fi selectate câteva filmulețe care vor fi prezentate ONU”.

Să avem grijă de apele noastre! Să nu ne fie, niciodată, …sete!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.