Și copiii cu autism sunt ai noștri

Sunt copii diferiți și, în același timp, speciali.
Sunt copii care au nevoie de ajutor, să răzbească într-o societate care nu îi înțelege.
La București, Asociația Învingem Autismul se ocupă de câțiva dintre acești copii.
Însă și ei se ocupă de noi, ne dau un exemplu și ne așteaptă să le fim alături.

”Alergăm împreună pentru copiii cu autism” este evenimentul de la sfârșitul acestei săptămâni, despre care ne-a povestit Victorița Iuliana Ghidu.
”Vă așteptăm în parcul Tineretului de la ora 9.00. La zece se înscriu participanții și se primeste kit-ul de participare. Poarta de intare în parc este cea dinspre Palatul Copiilor. Avem peste 100 de înscrieri pe facebook. Însă vă puteți înscrie și acolo.
Noi estimăm în jur de 300 de oameni. Să avem cât mai multe persoane din comunitate. Prin acest proiect, am dorit să aducem un impact pozitiv în calitatea viețîi întregii comunități: să promovăm mișcarea, practicarea sportului, să ne fie bine și fizic și emoțional. Să arătăm că ne putem susține reciproc și că avem cauze comune; toți avem nevoie să fim acceptați”.

Cu toți suntem conștienți că sportul este sănătate curată.
Poate că, după ce ne atrag atenția și acești copii speciali, realizăm ce avem de făcut: pentru ei și pentru noi.
”Vom alerga și noi. Ruta nu este lungă sau cu obstacole; e un drum scurt, care poate fi parcurs de mai multe ori. Vom organiza mai multe starturi. Ultimul este la ora 13. Toată lumea câștigă sănătate și stare de bine. Să învățăm că nu trebuie să facem eforturi foarte mari, ca să ne menținem sănătoși. Trebuie să ieșim, puțin câte puțin, să ne bucură de soare, să facem ca exercițiile fizice să fie o constantă în viața noastră”.

Crosul de sâmbătă este doar unul dintre proiectele asociației.
”Acest cros face parte dintr-un proiect mai mare, ‘Copiii cu autism duc comunitatea acolo unde nu a dus-o nimeni’, derulat de noi, de Învingem Autismul. Avem a treia grupă de copii care au fost la munte; copiii cu autism să se obișnuiască cu mișcarea, cu aerul curat… Ei sunt ușor diferiți și, de multe ori, părinții se jenează să iasă cu ei în public. De asemenea am mers cu 23 de copii la bazinul de înot. Copiii au fost foarte bucuroși; au dormit mai bine, au mâncat mai bine…”

Pentru copiii cu nevoi speciale, mulți dintre noi priviri…blânde.
De multe ori sunt desconsiderați și lăsăți fără ajutor.
Însă acum ne fac să ne întoarcem față spre ei.
”Și copiii pot să ajute comunitatea. Dau un exemplu prin acest cros; promovează sportul împreună cu familiile. Ei pot să ajute și sunt persoane de la care putem învăța foarte multe lucruri. Trebuie să ne gândim la posibilitățile noastre de a oferi ajutor. Pentru persoanele cu dizabilități accesul este redus în comunitățile noastre. Este și cazul persoanelor vârstnice sau al celor cu dizabilități”.

Asociația Învingem Autismul nu este numai crosul de sâmbătă.
Este oază de liniște și ajutor pentru copiii speciali.
”Avem un centru în București, în sectorul 4; un centru de zi pentru copii cu dizabilități. Aici vin zi de zi, de luni până vineri, copii care lucrează în programul ABA. Avem 23 de terapeuți care lucrează cu 23 de copii. Fiecare copil are un program personificat. Li se adaugă 4 specialiști pentru coordonarea serviciilor. Apoi este și echipa care se ocupă de administrarea centrului. Au activitate de 2 ore, de 4 ore sau de 7 ore. Ne-a ajutat primăria generală și ne-a pus la dispoziție spațiul. Primim de la primăria generală și masa de prânz pentru copii”.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.