VIDEO: Efectul bulgărelui de zăpadă: cazul DiCaprio!

Bine te-am regăsit!

Astăzi, o scurtă istorie despre cum un zvon online a ajuns să fie dat drept știre de către surse media cu un public de milioane de persoane.

Poate a ajuns și la tine știrea: actorul american Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari pentru Ucraina, deoarece se simte legat de această țară prin intermediul bunicii materne, care s-a născut la Odessa. Donația a fost anunțată de o organizație numită Fondul Internațional Visegrad.

Da? Doar că… NU! Aceasta este o știre falsă.

Este adevărat că actorul este un activist important în sprijinul cauzelor sociale; doar că această informație anume este falsă. O sursă apropiată actorului a dezmințit pentru CNN aceste informații:

  • Actorul nu are origini ucrainene;
  • Conform sursei care a discutat cu CNN, DiCaprio a făcut donații pentru Ucraina mai multor organizații umanitare, dar nu a sponsorizat în mod activ armata sau guvernul ucrainean, așa cum pretinde știrea falsă;
  • Suma de 10 milioane de dolari este și ea inexactă;
  • În plus, organizația menționată, Fondul Internațional Visegrad, a negat existența donației.

Ceea ce demn de reținut este că avem de-a face cu un fake news care s-a viralizat aproape instant, migrând dinspre surse obscure de știri spre publicații aflate în fluxul principal de știri, printre care The Independent, Daily Mail și Euronews.

Rețeta viralizării?

  • știrea implică o persoană celebră;
  • are conotații pozitive și „cade” pe un teren încărcat emoțional;
  • se leagă de zvonuri preexistente: informații neconfirmate despre originile ucrainene ale bunicii actorului circulă online de mai mulți ani;
  • prin redistribuire pe rețelele sociale, sursa sau sursele primare, care nu aduceau dovezi în sprijinul afirmațiilor făcute, se pierd din vedere, iar informația falsă capătă o viață proprie și legitimitate prin repetiție, nu prin dovezi;
  • chiar dacă o parte dintre sursele online care au preluat articolul l-au șters sau au publicat dezmințiri ulterioare, știrea apucase să se răspândească și să ajungă chiar și în mass media de largă circulație.

Prin urmare, este foarte ușor să cădem în capcana unor informații virale, care circulă online. Chiar dacă sursele primare/ inițiale  nu au intenționat să dezinformeze publicul, și ele au luat la rândul lor ca atare zvonuri din surse anonime din Ucraina, fără să încerce să verifice informația cu actorul sau cu organizația menționată.

Până data viitoare, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!

Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.