ANPC: Nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate!

Consumatorii sunt sfătuiți să nu cumpere produse din pește din locuri neautorizate. Comercianții nu garantează condițiile optime de transport, depozitare și comercializare
și nu vă pot elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială.

Astfel, riscați să achiziționați un produs neconform, care va poate afecta sănătatea, a transmis pe pagina de facebook, un reprezentant al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor. Având în vedere consumul tradițional de pește cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpărați pește și produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea.

Pentru că peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să aveți în vedere următoarele:

– Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului pentru a va formă o prima apreciere asupra gradului de prospețime;

– Nu achiziționați produse cu suprafață mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi;

– Refuzați să cumpărați peste și produse din peste pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;

– Urmăriți modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și nu cumpărați produse preambalate neetichetate. -Refuzați să cumpărați peste și produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/ dată limita de consum sau dacă această este modificată sau depășită;

– La cumpărarea peștelui și produselor din peste, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.

La achiziționarea produselor din peste refrigerate sau congelate, acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului și condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât și la domiciliu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate. Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub formă unor blocuri sau prezența de gheață în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului. Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.

Avertizez consumatorii că în anii anteriori, comisarii ANPC, în urma acțiunilor de control, au găsit la comercializare produse neconforme, precum:

– chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezența mușchiul cu o consistentă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;

– crap proaspăt care prezența semne vizibil de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era în afară datei limita de consum;

– scrumbie sărata, în vid, cu lichid în ambalaj, datorită devidării, produsul având consistentă moale și miros nespecific;

– macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;

– conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarat pe eticheta o cantitate netă de 200 g și un conținut de peste de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut;

– conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe eticheta („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”) aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;

– file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporție de glazură de peste 28%;

– cod congelat, proveniență Spania pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;

– produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și neînscrierea datei durabilității minimale pe eticheta;

– utilizarea de denumiri improprii / mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering proveniența Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de obleț).

O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: peste expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, peste care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, peste și produse din peste depozitate în afară spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu și neautorizat, peste sărat depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, scrie pe Facebook Paul Anghel, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piața și Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.