Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată pe 24 martie!

Sursa foto: World Health Organization (WHO)/facebook

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată anual, în 24 martie, cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor acestei boli, dar și de a transmite informații referitoare la prevenția și tratamentul acesteia.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea Internațională Împotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internațională dedicată eradicării acestei boli. În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva TBC.

În 2022, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este „Invest to End TB. Save Lives.”/„Investiţi pentru a pune capăt tuberculozei. Salvaţi vieţi.” şi transmite nevoia urgentă de a investi resurse pentru intensificarea luptei împotriva TBC şi pentru a îndeplini angajamentele liderilor mondiali de a stopa această boală.

Acest lucru este esenţial în special în contextul pandemiei de COVID-19, care a pus în pericol asigurarea accesului la prevenire şi îngrijire, în conformitate cu eforturile OMS. Mai multe investiţii vor salva milioane de vieţi, accelerând sfârşitul epidemiei de TBC, notează site-ul https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2022.

În România, tuberculoza constituie una dintre problemele prioritare de sănătate publică. Ministerul Sănătăţii derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză, la nivel naţional.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” beneficiază de cofinanţare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuţia din bugetul Ministerului Sănătăţii. Beneficiarul acestui Proiect este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Proiectul are o perioadă de derulare de cinci ani (martie 2018-2023) şi este axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar, conform site-ului https://screeningtb.ro/.

Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a discriminării cu scopul creşterii accesului la servicii durabile, de înaltă calitate, reprezintă direcţii de bază în implementarea programului de screening în grupul ţintă definit. În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” foloseşte caravane mobile, dotate şi acreditate pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.