Parenting de la A la Z. 83 de teme provocatoare pentru parinții de azi – o carte scrisă special pentru părinții din România
Articol de cristina.toma, 25 martie 2022, 16:42
Se spune că este nevoie de un sat întreg ca să poți crește un copil! Iar pentru a crește si educa un copil este ceva mai complicat decât orice competitie din lume, fie ea sportivă sau nu. Iar ca tacâmul să fie complet când îti vei fi terminat misiunea nu te asteaptă vreun premiu sau vreo medalie și, nici măcar o diplomă de recunoaștere. Iar aceasta nu înseamnă că totul a fost prea usor ca să merite o recunoastere.
Tocmai pentru a-i ajuta pe părinți să facă față situațiilor noi apărute în relațiile cu copilul un grup de psihologi cu practică îndelungată în psihologia copilului si adolescentului coordonati de Georgeta Pânișoară, profesor universitar de științele educației la Universitatea Bucuresti au scris cartea ”Parenting de la A la Z. 83 de teme provocatoare pentrun părintii de azi” .
A te ocupa de cresterea si educarea unui copil a însemnat tot mai mult de la o epocă la alta dar si lumea în care trebuia să crească un copil si apoi să își trăiască viața de adult s-a schimbat tot mai mult de la o generatie la alta. A fi părinte a devenit din unele perpective mai simplu dar din altele o misiune tot mai complexă. Astfel că printre temele abordate de carte găsim, de pildă capitol precum ”Generația Z, educație si vulnerabilități” ori ”Generația Alfa, o mare provocare pentru părinți și cadre didactice” sau ”Nemultumirile constante ale copiilor și manifestările lor. Fenomenul smiorcăielii la copii” ori ”Rivalitatea între frați” dar si multe alte capitole dedicate unor probleme si situații cu care cei care au copii sigur s-au mai întâlniri sau…este posibil să se întâlnească.
În zilele noastre, ”Viața modernă, compleșitoare prin numărul mare de priorități concurente afectează adesea tendința naturală a părinților de întelegere a propriului copil”, constată coordonatoarea colectivului de psihologi care si-au adus contribuția la acest volum.
A-i oferi copilului un mediu sigur în care să-și însușească si să-și dezvolte abilitățile cognitive și în care să formeze legături afective pozitive, a găsi stilul de parenting cel mai potrivit nevoilor sale, a-i gestiona crizele ce survin la vârste variate și a identifica abaterile comportamentale care îl pot afecta ulterior reprezintă cateva dintre provocările cu care părinții se confruntă în mod constant în creșterea copiilor, astăzi poate mai mult decât oricând.
Volumul abordează notiunea de parenting din perspectiva multitudinii de teorii propuse de-a lungul timpului, fiecare capitol însumând experiențele practice ale autorilor și abordările teoretice ale diferitelor studii de specialitate. Atenția se îndreaptă atât spre interacțiunile dintre adulți și copii, cât și spre atitudinile și responsabilitățile părintelui în general. Unul dintre scopurile cărții de față devine, astfel, facilitarea, pentru părinti, a procesului de selectare asumată a informațiilor si a aplicării acestora pentru consolidarea relatiei cu propriii copii, favorizând dezvoltarea lor armonioasă.
Se pot spune multe despre cartea ”Parenting de la A la Z. 83 de teme porvocatoare pentru părinții de azi” dar vă mai spun că nu o veți mai lăsa din mână – fie că aveți copii, fie că nu- până când nu veți întoarce și ultima pagină.