VIDEO: Dorin Matei – „Putin a aruncat în aer ordinea internațională”!
Articol de dianamatei, 25 martie 2022, 15:04
Invitatul de joi a emisiunii „În Comunitate” a fost Dorin Matei, redactor șef al revistei „Magazin Istoric”.
Începutul anului ne-a adus ceva la care nu se mai aștepta nimeni, într-o lume despre care spunem că ar fi civilizată. Rusia intră brutal în Ucraina. Începe un război la granița noastră, declanșat de un personaj care-și trage în râpă propria țara.
Vladimir Putin și Federația Rusă se întorc în timp și declanșează, în forță, o luptă cu civilizația și democrația. Este modul de a fi al Rusiei, care a rămas ancorată în mentalități și comportamente învechite.
Situația de acum are o cauză majoră, spune Dorin Matei, redactor șef al revistei „Magazin Istoric”.
„Asta înseamnă să nu pui stavilă tendințelor expansioniste. Rusia este în război cu lumea civilizată, cu lumea occidentală, cu lumea democratică. Rusia are senzația că patria este agresată. Populația este crescută în spiritul acesta. Înainte de declanșarea conflictului s-a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă NATO pentru Rusia. Pentru cine ar fi un pericol? Pentru rusul de rând? Mă îndoiesc. Pericolul major este pentru elita politică din jurul lui Putin. Ar însemna o apropiere de un sistem democratic; alegeri libere, de exemplu. O Ucraina scăpată de sub controlul Rusiei era un pericol”.
Sunt 4 sisteme socio-economice în lume.
„Există sistemul occidental, al acestor dictaturi, apoi Califatul Islamic și apoi marea masă din lumea a treia, cu o stare de instabilitate. Dacă ne uităm la fluxuri de migranți, ei merg spre democrație. Nu am văzut că s-ar îndrepta spre Rusia”.
Războiul din Ucraina a scos la iveală, pe lângă teamă, și tot soiul de oameni care își dau cu părerea despre întreaga situație. Știm sau nu subiectul, ne hazardăm în tot felul de discuții. Ar fi bine totuși, să plecăm urechea la ceea ce știe istoricul, specialistul. Care specialiști, de fapt?
„O țară ca România trebuia să aibă un Institut de Studii despre Rusia. Nu avem specialiști în acest domeniu. La noi este foarte greu de înțeles care este relația dintre ruși și ucraineni. Dacă ne uităm la sursele rusești, este o poveste care nu are nicio legătură cu realitatea. În spațiul acesta, erau o multitudine de triburi; era o luptă permanentă. Spre sfârșitul mileniului întâi au trimis o scrisoare la vikingi și i-au rugat să vină să pună ordine acolo, să ia conducerea acestei mase de triburi. Legenda spune că au venit 3 frați din tribul norvegian „rus” care însemna vâslaș. Populația rusă poarta numele unui trib norvegian. Din secolul 14 până la sfârșitul secolului 18, această zonă nu a avut conducător. Ucraina este un stat făcut la intersecția dintre slavii ortodocși și lumea catolică polonă. Nu se poate contesta existența ca națiune”.
Ca în orice conflict, există…ceva pe care ne batem. În cazul Ucrainei, pare că bătălia este pe istorie. Pe cneazul Vladimir cel Mare și-l revendică și ucrainenii și rușii.
„Este același discurs politic. Faptul că a creștinat acea populație, nu înseamnă că de acolo se trag rușii și ucraineni de astăzi. Dacă vrei, poți lua orice personaj istoric și să-l interpretezi cum vrei. Aici ar trebui să intervină istoricii. După Irak și Afganistan, a fost o discuție dacă între consilieri președintelui american, n-ar trebui să fie și un consilier pe probleme de istorie. Istoricul a dispărut ca voce în cetate. Este și motivul pentru care niște decizii politice nu sunt întotdeauna reușite. Poate e și vina istoricilor că nu se implică mai mult”.
Pe buzele multora este întrebarea: „Se oprește Putin la Ucraina?”
„Există aspirații de reconstituire a imperiului sovietic dar asistăm și la un moment de cotitură, de reașezare a ordinii internaționale pe care Putin a încălcat-o brutal. De asta nici China nu poate fi, foarte pe față, alături de Rusia.
Putin a aruncat în aer ordinea internațională, iar asta este greu de tolerat, greu de acceptat. Rusia este ultimul mare imperiu din Europa. După primul război mondial, au dispărut 3 mari imperii: cel German, cel Austro-Ungar și cel Otoman.
După cel de-al doilea, au dispărut imperiul colonial francez și cel britanic. Rusia a reușit să supraviețuiască. După al doilea Război Mondial, imperiul sovietic s-a extins. În 1989 a existat speranța că se va desființa. Occidentul a investit foarte mulți bani și a crezut că va fi o apropiere spre valorile euro-atlantice.
A fost o politică falimentară din 2 motive: s-a ignorat corupția din Rusia, apoi occidentul a crezut că, dacă rușii vor purta blugi și vor mânca la McDonald’s își vor însuși și valorile euro-atlantice. Elitele rusești nu s-au decis încă în ce direcție să meargă”.
Întreaga lume civilizată încearcă să-l oprească pe Vladimir Putin. Rusia va suporta sancțiuni economice dure, iar oamenii simpli sunt marginalizați. Însă poate fi Putin oprit, cu adevărat?
„E foarte greu de intervenit și de stopat pentru că avem de-a face cu o putere nucleară. Nici la Hitler nu s-a intervenit la timp și am ajuns la război. În cazul Rusiei era și mai greu de intervenit mai devreme. Posibilitățile de intervenție sunt destul de limitate. Și atunci, este posibil să se rescrie niște granițe. Au început cu Cecenia în 1999, au continuat cu Georgia, au ocupat Crimeea și acum vedem ce se întâmplă”.
Lumea pare că nu mai e un loc sigur cu Vladimir Putin în fruntea Federației Ruse, dansând silențios în jurul butonului roșu. Nici Rusia nu mai e o țară în care să-și dorești să trăiești. Este o țară schilodită de restricții și la pământ din punct de vedere economic. Ce opțiuni are Rusia și cum s-ar putea încheia pentru Vladimir Putin?
„Situația economică a Rusiei este similară cu cea de la începutul secolului trecut. Și atunci, Rusia a început un război cu Japonia care s-a dovedit un fiasco. Astăzi, toată lumea este de acord că, atât timp cât Putin rămâne la conducere, este greu. O mișcare de masă nu mi se pare plauzibilă în perioada următoare. Mentalitatea rusă este întreținută tocmai prin restricționarea accesului la informații. În Rusia sunt două grupuri : unul care fuge din țară și un grup, masa critică, ce-l aplaudă pe Putin. Propaganda sovietică a continuat propaganda țaristă. Toate opțiunile rămân deschise…Se poate întâmpla orice, și o lovitură de palat care să-l dea jos pe Putin”.