27 martie – Ziua Mondială a Teatrului!
Articol de andreiabarsanbfm, 27 martie 2022, 10:02 / actualizat: 27 martie 2022, 11:06
Pe 27 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului. În fiecare an o personalitate artistică transmite un mesaj întregii lumi. Acesta este citit înaintea fiecărei reprezentaţii, pe 27 seara, în toate teatrele lumii.
Mesajul de anul acesta îi aparţine regizorului de operă şi teatru american Peter Sellars, care spune printre altele:
„Teatrul reprezintă un spațiu, creat pe pământ, al egalității între ființe umane, zei, plante, animale, picături de ploaie, lacrimi, un spațiu al regenerării. Spaţiul de egalitate şi ascultare reciprocă profundă este iluminat de o frumuseţe ascunsă şi e păstrat viu printr-o adâncă interacţiune între primejdie, ecuanimitate, înţelepciune, acţiune şi răbdare„.
Textul integral poate fi regăsit pe site-ul UNITER: https://www.uniter.ro/mesaj-pentru-ziua-mondiala-a-teatrului-2022-27-martie.
Printre evenimentele organizate special în această zi amintim “Întâlnire în două acte: Mariana Mihuţ şi Dana Dogaru” organizat de Teatrul Bulandra în parteneriat cu UNATC I.L. Caragiale, şi „Hektomeron” prezentat de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.
“Întâlnire în două acte”, eveniment moderat de criticul de teatru Marina Constantinescu, va aduce pe scenă două personalităţi marcante ale teatrului românesc, actriţele Mariana Mihuţ şi Dana Dogaru. Structurat în două părți distincte – de la ora 16:00 cu doamna Dana Dogaru și de la ora 19:00 cu doamna Mariana Mihuț, evenimentul se desfăşoară la sala Toma Caragiu (Icoanei), în decorul creat de scenografa Maria Miu. Întâlnirea va fi transmisă live pe pagina de facebook a Teatrului Bulandra.
Şi tot pe 27 martie 2022, de la ora 12:00, pe website-ul www.hektomeron.com va fi transmisă instalația performativă ???? ??????????, un eveniment fără precedent la care au lucrat 100 de regizori din 100 de țări, alături de echipa de 31 de actori ai Naţionalului craiovean. Proiectul s-a încheiat cu performance-ul lui Marius Manole, singurul actor invitat din afara trupei, în regia lui Radu Afrim.
Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început în plină pandemie, la jumătatea lunii ianuarie a anului 2021. Timp de 100 de zile, pe www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de live streaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al acestui proiect, fiecare episod reprezentând practic una dintre poveștile din Decameron.
În 21 iunie 2021 au fost prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral unic în lume. Evenimentul, care a durat 25 de ore si 30 de minute, s-a numit Ziua Hektomeron și a fost difuzat și în regim de live streaming, în toată lumea. Înregistrarea poate fi urmărită, astăzi, gratuit.
Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru în fiecare zi de 27 martie.
ITI reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic, fiind înfiinţată în 1948, la iniţiativa UNESCO.