VIDEO: Fake news-ul și norul din Sahara

Fake news-ul și informatile de moment influențează și schimbările climatce. Greu de crezut dar fenomenul se întâmplă din ce în ce mă des.
Nu mai departe de acum două săptămâni când nori negri planau deasupra României.
Praful din Sahara se adunase peste țară și ne sufoca. Mai mult, se murdăreau și mașinile.
Nici aerul din Ucraina nu ne-a ocolit.

Nu e prima oară când ne alarmăm din cauza acestor nori.
Însă ne informăm fără să cerem părerea specialiștilor.
Și nu sunt atât de infiorători, spune climatologul Roxana Bojariu.
”E un anotimp când se petrec frecvent: primăvara. Furtunile de nisip, care să ducă nisipul, se întâmplă tot timpul. Dar în primăvară sunt furtuni mai dese. Sunt și peste Oceanul Atlantic nori de praf saharian. Aduce minerale și îmbogățește solul; culturile agricole sunt bine aprovizionate. S-au întâmplat întotdeauna dar acum suntem mai atenți. Sunt studii care încearcă să vadă legătura cu schimbarea climei. Nu sunt date suficiente”.

Vremea nu este ceva ce s-ar putea să se întâmple.
Este ceva despre care există informații precise.
”Sunt predictibile. Fenomenele legate de vreme se pot anticipa. Nu se poate anticipa intensitatea, însă informațiile sunt actualizate tot timpul. Noi am fost avertizați tot timpul. La noi, efectele negative sunt minore; se umplu geamurile de praf. Pentru cei cu probleme de respirație, nu sunt foarte afectați. Mai degrabă poluarea locală îi afectează. La noi însă nu ajunge toată încărcătura și nici nu se depune în strat gros”.

Nu ne-au ocolit nici norii din Ucraina. Și, din păcate, nici suferința de acolo. Și nu ne ocolesc nici informațiile aruncate doar să sperie și să ducă în eroare.
”România are un sistem de observații care pot preciza modificări în calitatea aerului. Pe de altă parte, nu suntem atenți la poluarea locală și dăm o mai mare atenție norilor exotici. Aerul se dispersează și nu mai vine ca un bloc, bine definit și se diluează. Apoi, sursele de poluanți, evident, că au efect dar propagarea depinde de distanță, de felul în care sursele respective ajung să continue sau își încetează emisiile. Am fost surprinsă de felul în care s-au propagat informațiile: o hartă retrasă apoi de autor…Să ne informăm din surse cu autoritate în domeniu”.

Nori, picături, praf…
Toate influențează, sub o formă sau alta, dar nu acum.
Însă vremea și …vremurile iși păstrează cursul.
”Nu influențează vremea dar poluanții se vor depune în sol, în apele râurilor…Apoi totul poate ajunge în Marea Neagră, care este oricum sensibilă pentru că este o mare închisă. Crește concentrația gazelor cu efect de seră dar vremea nu este influențată. Sunt efecte în timp, dar nu controlate, din păcate”.

Ce facem noi?
”Să fim atenți la prognoza, la nowcasting. Încălzirea globală este inevitabilă. Nu vorbim numai despre temperaturi ridicate, vorbim si despre precipitații. Când sunt multe, nu se distribuie global în sol. Se modifică foarte multe lucruri. Toate zonele climatice se modifică. Climatul nu se schimbă. E adevărat că, un climat temperat continental nu mai este același ca acum câteva decenii”.

Și mai facem ceva: plecăm urechea la specialiști. Doar la ei!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.