LIVE Foto & video: RĂZBOI în Ucraina!

Update: 16:00: Rachete rusești au lovit o clădire a Crucii Roșii în orașul asediat Mariupol, a spus avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova.

……………………………………………………………………………………………

Update 15:40: Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că forțele ruse își continuă atacurile asupra orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că va opri atacurile în acea regiune și asupra Kievului, pentru a facilita negocierile de pace, relatează The Guardian.

………………………………………………………………………………………………….

Update 14:17: Zelenski va vorbi în Parlamentul României.

„Discursul este programat săptămâna viitoare”, a spus Florin Cîțu.

…………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Armata ucraineană a preluat din nou controlul asupra unei autostrăzi strategice care leagă oraşele Harkov şi Ciuguiv, în estul Ucrainei, au constatat miercuri jurnalişti ai AFP.

„Şoseaua s-a aflat sub focurile forţelor ruse, care au ucis civili acolo. Le-am respins la circa zece kilometri mai la nord”, a declarat la faţa locului, pentru agenţia franceză de presă, un comandant al Brigăzii 92 a armatei ucrainene.

Această autostradă strategică eliberată marţi leagă Harkov, al doilea oraş din Ucraina, de Ciuguiv, un oraş de 30.000 de locuitori situat la 50 de km mai la sud-est.

………………………………………………………………………………………………….

Update 12:40: Agenția ONU pentru refugiați, a declarat miercuri că 4,02 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

……………………………………………………………………………………………………

Update 12:20: Guvernatorul regiunii Cernihiv din nordul Ucrainei a declarat că, în ciuda promisiunilor Moscovei, nu vede nicio o reducere a atacurilor rusești în zonă.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 11:25: Donețk este încă sub bombardamente grele, în special zonele de-a lungul liniei care separă teritoriul ucrainean și locurile deținute de separatiști susținuți de Rusia.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional, a declarat într-un discurs televizat că forțele ruse își concentrează acum eforturile în regiune.

Se spune că trupele ruse din Kiev se retrag, în timp ce Kremlinul încearcă să-și schimbe punctul central al conflictului pentru a elibera zone controlate de separatiști precum Donețk și Luhansk.

Acestea sunt domeniile pe care Vladimir Putin le-a recunoscut ca fiind independente cu doar câteva zile înainte de a da semnalul de a invada.

Sursa foto: skynews

…………………………………………………………………………………………

Update 11:20: Forțele armate ale Ucrainei au avertizat că există un pericol de explozie a muniției la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat vicepremierul țării, Iryna Vereshchuk.

Centrala a fost preluată luna trecută de forțele ruse ca parte a invaziei lor în Ucraina.

Rusia a declarat după capturarea centralei că radiațiile sunt la niveluri normale și a susținut că acțiunile lor au împiedicat posibile „provocări nucleare” de către naționaliștii ucraineni.

„Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru a demilitariza zona de excludere de la Cernobîl și să introducă acolo o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a spus Iryna Vereshchuk.

……………………………………………………………………………………………….

Update 11:05: La Nikolaev 33 de persoane au fost rănite și 12 persoane au murit.

Evacuarea civililor din Mariupol a eșuat din nou.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 10:30: Sirenele și sunetul de focuri de armă au putut fi auzite în afara Kievului noaptea trecută, dar capitala ucraineană în sine nu a fost bombardată de forțele rusești, a declarat viceprimarul Mykola Povoroznyk.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski și-a exprimat scepticismul cu privire la promisiunea Rusiei de a se retrage și a spus că „nu vede nicio bază” pentru încrederea în cuvintele statului care „continuă să lupte pentru distrugerea noastră”.

…………………………………………………………………………………………………..

Update 10:10:  Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în cea de-a 35-a zi, trupele Kremlinului se întorc în Belarus și Rusia într-o mișcare care pune „presiuni suplimentare” asupra logisticii lor colorate.

Cea mai recentă analiză vine după ce armata rusă a declarat că va reduce „drastic” operațiunile din apropierea Kievului și Moscovei în timpul discuțiilor de pace de ieri de la Istanbul.

……………………………………………………………………………………………

Update 9:55: Peste 8.200 de cetăţeni ucraineni au intrat marţi în România, numărul fiind în creştere faţă de ziua precedentă, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.

…………………………………………………………………………………………..

Update 9:15: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa parlamentului australian prin intermediul unei legături video, joi, a declarat ministrul australian al Muncii Stuart Robert.

„Ucraina dă dovadă de curaj și rezistență remarcabile în timp ce face față războiului neprovocat al Rusiei”, a adăugat el.

…………………………………………………………………………………………

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că semnalele care vin în urma negocierilor de la Istanbul cu Rusia sunt „pozitive”, însă ele nu pun stop bombardamentelor rusești.

Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa.

„Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al misiunii nu a fost rănit”, a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie.

El a condamnat ferm aceste atacuri, precum şi orice atacuri îndreptate împotriva civililor şi infrastructurii civile.

„Cerem Rusiei să pună capăt imediat ofensivei sale militare şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentul militar de pe întregul teritoriu al Ucrainei, aşa cum au solicitat rezoluţiile Adunării Generale a ONU şi a dispus Curtea Internaţională de Justiţie”, adaugă declaraţia Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Rusia îşi numeşte agresiunea lansată pe 24 februarie împotriva Ucrainei drept „operaţiune militară specială pentru denazificarea şi demilitarizarea” ţării vecine.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.