Mai vin și alte scumpiri ale gigacaloriei?

Sursa foto: Alina Neagu

Consilierul municipal liberal Cătălin Deaconescu a atras atenția că scumpirea gigacaloriei aprobată, astăzi, de către Consiliul General al Municipiului București ar putea să nu fie ultima din acest an.

Suma prevăzută în bugetul Capitalei pentru achitarea diferenței de tarif, a subvenției, la gigacalorie, este mai mică decât cea de anul trecut, în timp ce prețul total – producție, transport și distribuție, al acesteia a ajuns la 829 de lei fără TVA.

„Avem o sumă pusă pentru subvenția aceasta în buget, stabilită prin buget, partea pe care astăzi Primăria și-o asumă că o va plăti ca și compensație, ca și subvenție pentru prețul gigacaloriei. Suma care a fost pusă este mai mică decât cea de anul trecut”, a explicat Cătălin Deaconescu în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Deaconescu a solicitat oprirea încălzirii, în luna aprilie, pentru a micșora pierderile și a putea demara intervențiile pe rețeaua de termoficare.

„Suntem aproape la 1 aprilie, la finalul sezonului rece. În acest moment, termoficarea nu este oprită, încă. Încălzirea locuințelor nu este oprită. (…) Blocăm intervenția pe rețele pentru luna aprilie, pentru că nu am oprit termoficarea. Poate că domnul primar general se gândește mai serios la lucrul ăsta. (…) Dacă mergem cu termoficarea pornită și luna aprilie devine lună de iarnă, avem, în continuare, pierderile dintr-o lună obișnuită de iarnă și nu intrăm pe regimul de vară, când și pierderile scad, că și volume”, le-a explicat Deaconescu colegilor săi din Consiliul General al Municipiului București.

În același timp, Primăria Capitalei înregistrează arierate de 300 de milioane de lei la plata subvenției la încălzire.

„În acest moment, Municipiul București înregistrează arierate substanțiale, de peste 300 de milioane de lei, către Termoenergetica. (…) Să sperăm că acestea sunt sumele finale pentru anul acesta și că nu va mai avea loc o majorare a prețului pentru populație. Și că primarul (…) va găsi sumele necesare pentru acoperirea subvenției pe tot anul”, a concluzionat liberalul Cătălin Deaconescu.

După adoptarea bugetului Municipiului București, directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Claudiu Crețu declara, pentru București FM, că suma prevăzută în buget pentru subvenția la gigacalorie pentru anul în curs este cu peste 1 miliard de lei mai mică decât cea solicitată de către compania bucureșteană de termoficare, că urmare a exploziei prețului gigacaloriei.

Astăzi, la întrebările consilierului Municipal Aurelian Bădulescu, Claudiu Crețu a răspuns că a depus toate diligențele necesare pentru recuperarea sumelor datorate de către Primăria Capitalei, sume care produc penalități.

„Am aplicat prevederile OG 36, prevederile legale, și s-a solicitat emiterea ordinului comun – Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Finanțe, pentru fiecare sumă care este ieșită din perioada de scadență. Fac mențiunea că această este obligație legală. (…) Da, se aplică penalități legale”, a declarat Crețu în fața consilierilor municipali.

Directorul general al Termoenergetica a făcut apel la depolitizarea subiectelor legate de termoficare.

„Apelul meu și al tuturor celor care sunt în acest sistem de termoficare al Bucureștiului – încă separat, după 15 ani, în ELCEN și Termoenergetica, acum, este ca termoficarea din București și infrastructura energetică din București să nu mai fie subiect politic. Nu se poate remedia, rezolva, acest sistem de pe o zi pe alta. Nu se poate face într-un an. Este nevoie de un efort susținut, pe parcursul mai multor ani. Este nevoie de coerență. Este nevoie de investiții, atât în partea de producere, în CET-uri, cât și în partea de rețea”, le-a cerut Crețu consilierilor generali.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.