LIVE Foto & video: RĂZBOI în Ucraina!
Articol de Sabina Lapadatescu, 31 martie 2022, 07:47 / actualizat: 31 martie 2022, 14:11
UPDATE 14.00 – Preşedintele rus Vladimir Putin i-a comunicat premierului italian Mario Draghi că deocamdată nu sunt întrunite condiţiile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite Reuters.
Draghi a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Putin i-a mai spus că contractele de livrare a gazelor ruseşti către Europa rămân în vigoare, iar firmele europene vor putea plăti în continuare în euro sau dolari.
Şi premierul norvegian Jonas Gahr Stoere a discutat cu preşedintele rus prin telefon, joi, timp de o oră.
Ulterior, el a afirmat că subiectul a fost invazia din Ucraina şi că i-a cerut lui Putin „să pună capăt urgent războiului, să retragă trupele şi să asigure accesul umanitar”.
Norvegia, membră a NATO, are o frontieră cu Rusia în zona arctică.
UPDATE 11.30 – Comandamentul Forţelor Aeriene ale Ucrainei a transmis, joi dimineaţă, că trupele ucrainene au doborât, în ultimele 24 de ore, patru avioane ale armatei ruse, o dronă şi două rachete de croazieră.
De la debutul invaziei, însă armata ucraineană a distrus, printre altele, 135 de avioane, 131 de elicoptere ruseşti, 83 de drone şi 614 tancuri
UPDATE 10.00 – Un convoi de autobuze ucrainene se îndrepta joi dimineaţă spre Mariupol, port la Marea Azov, pentru a încerca să furnizeze ajutoare umanitare şi a evacua civilii rămaşi în acest oraş asediat de forţele ruse, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, transmite Reuters.
Vereşciuk a menţionat că 45 de autobuze vor ajunge la Mariupol, după ce Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a confirmat că Rusia a fost de acord să deschidă un coridor umanitar sigur.
Primarul oraşului a spus în această săptămână că până la 170.000 de locuitori erau blocaţi în interiorul oraşului, fără curent electric şi cu provizii tot mai puţine. El a adăugat că cel puţin 5.000 de civili au fost ucişi până acum de bombardamentele ruse.
Mariupol, cu o populaţie înainte de război de 400.000 de locuitori, a fost un punct strategic important încă de la începutul invaziei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, oraşul fiind bombardat constant.
Încercările repetate de a organiza evacuarea civililor din Mariupol prin coridoare sigure au eşuat până acum, părţile ucraineană şi rusă acuzându-se reciproc. Rusia neagă că acţiunile sale contra Ucrainei au ca ţintă civilii
Noi atacuri ale rușilor sunt așteptate în estul Ucrainei, a afirmat în această dimineață președintele Volodimir Zelenski.
Autoritățile din țara vecină au observat o concentrare a forțelor rusești în zona Donbasului. Potrivit președintelui ucrainean, forțele ruse s-au retras parțial din Kiev şi Cernihiv. Zelenski a mai spus că retragerile sunt rezultatul rezistenței forțelor ucrainene.
De partea celaltă, autoritățile ruse spun că acum își regrupează forțele pentru a elibera Donbasul, o zonă ocupată parțial de cele două republici separatiste recunoscute oficial de Moscova cu câteva zile înainte de a ataca.
În Donbas se află și Mariupol, orașul cel mai puternic afectat de acest război.
Orașul port de la Marea Azov a fost intens bombardat și se estimează că au fost uciși peste 5.000 de civili.