VIDEO: Civismul, salvarea bătrânului Cișmigiu!
Articol de dianamatei, 31 martie 2022, 15:58
Cel mai veci parc al capitalei se degradează pe zi ce trece.
Da, vorbim despre Cișmigiu, monumetul istoric despre care vorbim frumos și cu nostalgie.
Murdar, fără pază și cu un stol sâcâitor de ciori.
Cam așa arată mândria bucurestanului și a Bucureștiului.
E mândrie doar în cuvinte, că la fapte… E ca în zicala: „La plăcinte înainte…”.
Nu este cazul celor de la Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu; oameni muncitori și cu suflet mare, cărora le pasă de Cișmigiu. Mai mult decât nouă, celorlalți.
Se luptă cu autoritățile și birocrația și se adună, prietenește, în parc, să îl pună pe picioare.
Lui Alex Oprită, de la Grupul de Inițiativa Civică Cișmigiu, totul i se pare firesc.
”Pare normal să vrei să schimbi lucrurile care nu îți plac. Suntem parte dintr-o rețea. Mereu e mai ușor împreună decât de unul singur. Toți avem diferite profesii. În week-end putem pune cartierul la…cale. Să vedem ce programe putem propune. Suntem departe de a ava Bucureștiul pe care ni-l dorim. Lumea anunță chestii dar nu le vedem implementate. Noi încercăm să ne ținem de cuvânt”.
E primăvară și totul ar trebui să fie o floare.
Așa că, oamenii din grupul inimos pun mâna pe unelte și se apucă de treabă în Cișmigiu și în week-end-ul acesta.
Fac ce pot; restul așteptăm de la autorități însă bani nu sunt.
”Se mai implică și autoritățile. Anul trecut a fost un blocaj financiar. Bugetul a fost blocat luna trecută. Sunt lucruri care ar trebui să se întâmple: reabilitarea podului mare, a cărui execuție ar trebui să înceapă anul acesta; servicii de întreținere spații verzi, curățenie și pază. Am avut o discuție cu ALPAB. Organizăm un proiect, o grădinăreală majoră la Rotonda Scriitorilor. O să aducem peste 1.300 de plante, puse de un peisajist; o să grădinărim noi, voluntarii, cu cei de la ALPAB și cu famiile lor. Sâmbătă și duminică. De la ora 10 la Rotonda Scriitorilor. Oamenii se pot înscrie printr-un formular, ne împărțim pe echipe și primim un plan. Ideal ar fi să aibă idee despre grădinărit dar dacă nu, suntem noi și cei de la ALPAB”.
Grădinăreala de la sfârșit de săptămâna face parte dintr-un proiect mai mare. Că doar ”cu o floare nu se face primăvară”.
”Programul Grădina cu Oameni conține ateliere de educație practică și ecologică. Avem o ramură de ornitologie, avem și stupi cu albine pe o clădire de lângă Cișmigiu. Mai avem și o latură de ecologie sonoră: facem serie de plimbări tematice și ascultăm suntele din Cișmigiu. O să mai avem în aprilie și mai. În toate plimbările suntem coordonați de un specialist”.
Îmbătrânit și chinuit de toți, Cismigiul mai are o problemă.
Nu e de acum dar, din nou, nimeni nu a făcut nimic.
Ciorile gălăgioase care tulbură somnul oamenilor din zonă și murdăresc parcul.
”E o problmă prezentă între iunie și noiembrie. E o chestie de dezechilibru major la nivelul capitalei, nu mai avem păduri în jurul capitalei. Deci păsările vin noaptea pentru că se simt în siguranță. Problema e de 30 de ani. Ne dorim măsuri care să fie non letale față de păsări și minim invazive. Vrem un parc cu mai puține ciori. Anul trecut am avut un proiect la bugetare participativă. Am reușit să securizăm 100 de mii de euro, să începem rezolvarea
problemei. Vrem un plan detaliat de măsuri apoi să fie urmărite cele care au eficienta cea mai bună”.
Flori vor fi, sunt și ciori, deja prea multe și prea vesele!
Va fi și apă în lac. Un lac al cărui fund, acum, este plin de mizerie.
Și aleile ar trebui puse la punct.
”Ar trebui ca, înainte să fie apă în lac, să se facă curățenie. La alei e o problemă: parcul nu are un puz finalizat. Apoi vom ști exact cum vor arată aleile; nu e musai să fie asfaltate. Amânarea se perpetuează însă noi putem să punem presiune pe autorități; sau să facem noi lucruri în parc. Oameni au mai încercat dar și-au pierdut speranța. Mult timp a lipsit dialogul cu autoritățile. E și vina lor dar și a noastră. Lucrurile se mișcă dar se mișcă încet”.